Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1946. december elsején jelent meg az Élet és Tudomány

A lap 2006-ban elnyerte a Magyar Örökség Díjat.

A lapot 1946-ban Szent-Györgyi Albert alapította, első felelős szerkesztője Csűrös Zoltán vegyészmérnök volt. A lap első példánya 1946 decemberében jelent meg, melyhez a Nobel-díjas lapalapító maga írta a bevezető cikket. Bár arculata többször változott (szalagcíme 1993-1994 között ÉT volt), de címe és a színvonalas ismeretterjesztésre való igénye mindmáig állandó jellegzetessége az Élet és Tudománynak.

Az Élet és Tudomány célcsoportjai a tudományos érdeklődéssel rendelkező értelmiségi réteg és az e témában érdekelt egyetemi, főiskolai hallgatói réteg, valamint minden, a tudomány iránt érdeklődő, legalább középfokú ismeretszinttel rendelkező olvasó pontos tájékoztatása. A lap rendszeresen biztosít lehetőséget a fiatal kutatók, doktoranduszok írásainak publikálására is.

 

 

Az Élet és Tudomány magyarországi országosan terjesztett tudományos ismeretterjesztő hetilap. Elsősorban a magyar tudományos élet eredményeire koncentrál, jellegzetessége, hogy a kutatók saját maguk írnak eredményeikről közérthető, népszerű formában. Érdeklődésének középpontjában a magyar és nemzetközi aktuális tudományos eredmények, valamint a tudomány hétköznapi kapcsolódási pontjai állnak.

Fontos szerepe van a legújabb magyar találmányok és tudományos eredmények országos elterjesztésében, valamint a nemzetközi eredmények magyarországi megismertetésében. Ez az egyik olyan tulajdonsága, amely megkülönbözteti más konkurens lapoktól (pl. National Geographic), valamint az, hogy hetente megjelenő tudományos cikkei több háttérismeretet igényelnek, mint más lapok esetében.

Fő témái között szerepel az orvostudomány, a biológia, a régészet, a fizika, néprajz, vallástudomány és a csillagászat. Ezenfelül találunk az újságban könyv-, kiállítás- és tévéprogram-ajánlót is, melyek által az olvasó tovább bővítheti tudományos tájékozottságát.

forrás: Élet és Tudomány (wikipedia.hu)

Kapcsolódó linkek