Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1958. január 28-án szabadalmaztatták a LEGO-t

A Legoból építhető dolgok tárháza gyakorlatilag végtelen.

A világ egyik legnépszerűbb játéka még ma is a több mint 50 éve alapított Lego gyár legismertebb terméke, a LEGO. Alapjait a dán Ole Kirk Christiansen fektette le az 1930-as évek elején Billund városában: famegmunkálló kis gyárában játékokat készítettek, amelyek igen népszerűek voltak.

Ole Kirk kis házi versenyt rendezett az alkalmazottak között, hogy nevet találjanak kis vállalatuknak – a nyeremény egy palack finom házibor volt. A választása végül saját ötletére, a „Lego”-ra esett: a dán „leg godt”, „játssz jól” kifejezésből. Később kiderült, hogy ez hasonlít a latin „összerakom”, „összegyűjtöm” kifejezésre is.)

 

 

1947 óta kezdték gyártani a műanyag építőjátékot, és 1955-ben megjelent az első komplett „Lego-rendszer”, a Town Plan. 1968. június 7-én megnyílt az első Legoland Billundban, amely 1996-ben már az 50 milliomodik látogatóját fogadta. Azóta nyílt Legoland az Egyesült Királyságban (1996), Kaliforniában (1999), Németországban (2002) és Malajziában (2012) is. Magyarországon 1973-tól volt kapható a játék, és 1992-ben megnyílt a Lego Hungary, a Lego magyarországi gyára is.

A tetején „bütykös”, alul üres kis műanyag építőelemekből gyakorlatilag bármit meg lehet építeni: a legegyszerűbb kis autótól egészen a komplett városokig, amit az ember csak el tud képzelni (pl. egy működő autó). Nem csak remek játék gyakorlatilag bármely korosztály számára, de segíti a gyerekek játékos tanulását, készségfejlesztést.

Nem csoda, hogy – 1996-os adat szerint – közel 50 év alatt több mint 180 milliárd darabot adtak el belőle. Ma már több formában és színben kapható, népszerű termékcsoportokat alakítottak ki (Lego Star Wars, Lego Harry Potter, stb.). Az építőkockák mellett vonatokat, emberkéket, és gumikereket is gyártottak. Ez utóbbit 1961-től: 2011-ben 381 millió darabot gyártottak belőle, és ez évben a Lego lett a legtöbb kereket gyártó cég a világon. 1997-ben megjelent az első számítógépes játékuk, a Lego Island, 2003-ban az első animációs filmjüket, a Bionicle: Fényálarc-ot.

2008-ban, a LEGO 80. születésnapjára készítettek egy rövid animációs filmet, amelyben elmesélik a cég nehézségekkel és sikerekkel teli történetét 1932-től kezdve.

Kapcsolódó linkek