Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1824. január 15-én született Marie Duplessis

„... megszállottan vágyott a békére, nyugalomra és a szerelemre”

Franciaország egyik leghíresebb kurtizánját (kurtizán: előkelő társaságokba is bejáratos, kitartott félvilági nő) az ifj. Alexandre Dumas tette világhírűvé és halhatatlanná. A mindössze 23 évet élt Rose Alphonsine Plessis szépségét sokan megcsodálták, és ő hamar megtanulta: vannak olyan előkelő férfiak, akik megengedhetik maguknak, hogy társaságáért fizessenek, sőt eltartsák őt, hogy abban a luxusban élhessen, amely után mindig sóvárgott.

A Normandiában született fiatal nő sok energiát ölt abba, hogy akcentus nélkül tudjon franciául beszélni, folyékonyan írjon és olvasson, mindig tájékozott legyen az aktuális eseményekben, hogy művelt társasági hölgyként tudjon a férfiakkal beszélgetni. „Nagyon karcsú, már-már vékony, de csodálatosan törékeny és elegáns, ovális arca akár egy angyalé, sötét szemeiben gyengéd melankólia, egész megjelenése kápráztató. Vonzereje páratlan volt.” Nevét is megváltoztatta: a Marie név választására több történet is született (édesanyjáról, Marie-Louise-ról, vagy Mária Magdolnáról, esetleg Szűz Mária neve után), és családnevéhez ragasztotta a nemesi 'du' szótagot.
 

 

20 éves volt, amikor elkezdődött az alig egy évig tartó kapcsolata az ifjabb Dumas-val. A férfi nem sokáig tudta finanszírozni Marie életvitelét, ráadásul állandó féltékenység gyötörte a nő többi szeretője miatt. Végül megírta szakítólevelét: „Nem vagyok elég gazdag, hogy úgy szerethessem, ahogy szeretném, sem elég szegény, hogy úgy szerethessen, ahogy Ön szeretné...Ön túl jószívű ahhoz, hogy ne értené meg, mi késztetett e levél megírására és túl intelligens ahhoz, hogy ne bocsátana meg nekem.” A tuberkulózis, amely ellen Marie sokat küzdött, végzett vele: betegsége hatására barátai elhagyták, s egyedül, orvosai és cselédei körében halt meg.

Néhány héttel halála után az ingóságait elárverezték, hogy tetemes tartozását kifizethessék: a luxus, amiben élt, nem volt olcsó, sőt Marie megrögzött szerencsejátékos volt. Sokan gyűltek össze az aukcióra, amelyen Dickens is megjelent: „Bárki azt hihette volna, hogy Marie maga volt Jeanne d'Arc vagy valamely másik nemzeti hősnő, oly mélységes volt az általános gyász.”

Négy rövid héttel Marie halála után megszületett az ifj. Dumas regénye Margit Gautier izgalmas életéről, A kaméliás hölgy. A történet sikerét a belőle készült színdarab hozta meg; majd Verdi La Traviata című operája öregbítette Marie legendáját. 

Kapcsolódó linkek