Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1913. február 27-én alakult meg a Salzburg Marionette Theatre

A mationettek neve a francia marionette („kicsi Mária”) szóból ered.

A marionett bábuk és marionett színházak története évezredekkel ezelőttre nyúlnak vissza: már az ókori egyiptomban, az antik Hellászban is játszottak velük, tartottak bábelőadásokat. Egyaránt szóltak gyerekeknek és felnőtteknek, egyszerű embereknek és uralkodók is nagy örömüket lelték bennük. A technika nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően mára már kinőtték a színházakat, és filmekben, tévéműsorokban is megjelentek. Ilyen volt például az 1940-ben bemutatott Disney-féle Pinokkió-adaptáció, vagy a 2004-ben bemutatott egész estét animációs film, a Zsinóron. A különleges látványvilágú és történetű, dán-svéd-angol-norvég kooprodukcióban készült animációs filmet 2005-ben a Titanic Filmfesztivál különdíjával jutalmazták. 

1913. február 27-én egy osztrák szobrász, Anton Aicher első előadását tartotta Salzburgban a saját maga készítette marionett bábuival: Mozart Bastien és Bastienne c. operáját adta elő. Ez év októberében hivatalosan is megalapította a Salzburg Marionett Theatre-t: ekkor még egy bérelt teremben; később több alkalommal is költözött, mígnem 1971-ben saját színházuk lett, amely a speciális igényekhez igazodva került kialakításra (1971. július 11-én Rossini A sevillai borbély c. operáját adták elő a megnyitókor).

 

 

Eleinte külön színészeket, zenészeket, énekeseket is alkalmaztak, ami igen költséges megoldás volt – 1950-től azonban már felvételekkel dolgoztak. Nagy különlegessége a Salzburg Marionette Theatre-nek, hogy elsősorban operákat, operetteket adnak elő, sőt baletteket is – bár inkább felnőtteknek szólnak a játékok, a gyermekeket is szívesen látják (1914 óta tündérmeséket is színpadra visznek). 1927-ben, tizennégy évvel a marionett-színház megalakulása után először Hamburgban tartottak vendégelőadást: azóta megfordultak Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Európa szinte minden országában tartottak vendégelőadásokat (2005-ben Magyarországon is jártak).

A mationettek neve a francia marionette („kicsi Mária”) szóból ered – ugyanis az első ilyen figurák egyike Szűz Máriát ábrázolták. A marionett bábuk elsősorban mozgatásukban különböznek a többi bábtól: zsinórokkal, felülről irányítják őket. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy mozgásuk sokkal szabadabb, sokoldalúbb legyen. Ez azonban sokkal nagyobb tehetséget, készséget kíván a bábjátékostól – és egyben ez teszi olyan különlegessé az előadásukat. A marionett bábokkal előadható művel repertoára igen széles: színházi darabokat, mitológiai történeteket (pl. Roland-ének), meséket (pl. Hófehérke), operákat és operetteket (pl. Mozart Varázsfuvolája), sőt, baletteket is eljátszanak velük (pl. Csajkovszkij Diótörője).

Kapcsolódó linkek