Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1923. március 3-án jelent meg a Time magazin első száma

Néhány év alatt az Egyesült Államok legjelentősebb hírmagazinja lett.

A Time magazin az USA első hetente megjelenő hírmagazinja, amely ma már egy több 25 millió olvasói körrel rendelkezik. Indulása után négy évvel már több mint 175 ezer példányban forgalmazták, és az Egyesült Államok legjelentősebb hírmagazinja lett – a 20. század végére pedig elérte a négymilliós példányszámot.

1923-ban két újságíró, Henry R. Luce és Briton Hadden egy olyan lapot szerettek volna, amely az elfoglalt olvasókat rövid hírekben gyorsan és jól megszerkesztett formában tudja tájékoztatni mind a hazai, mind pedig a nemzetközi eseményekről. Az új magazint először Facts-nek (Tények) tervezték nevezni, később azonban a Time mellett döntöttek, szlogenjük pedig „Take Time – It's Brief” lett. A rövid, tömör, tájékoztató cikkeket különböző rovatokban (pl. nemzeti és nemzetközi ügyek, üzlet, oktatás, tudomány, művészetek, stb.) rendezték – ez az elrendezés később sok hírmagazinnak lett standard formája.

 

 

Az első évad első száma 1923. március 3-án jelent meg (mindössze 15 cent volt az ára), a címlapján a politikus John G. Cannonnal. Igen szokatlan választás volt egy 86 éves ember portréját tenni a kiemelt helyre – e különlegességét azonban évekig megtartotta, és sokáig egy-egy ember arcképét (eleinte grafikák, később fényképek is) lehetett az előlapon meglátni. 1927-ben vezették be a mára már védjegyévé vált piros színű keretezést. Ezt a keretet az elmúlt jó 90 évben mindössze négyszer változtatták meg: a 2001. szeptember 11. alkalmából kiadott különszám kerete fekete; 2008-ban a Föld napja miatt zöld, szeptember 11. tizedik évfordulójakor és a 2012. december 31-én megjelent számé pedig ezüst színű.

A Time magazin már idegennyelveken is megjelenik: Londonban adják ki Time Europe, Hong Kongban Time Asia címen, s mindezek mellett számos éves kiadvánnyal büszkélkedhet. Ilyen például az 1927 óta megjelenő Person of the Year (az év embere): ebben egy személyt vagy csoportot mutat be, amelyek az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb hatással voltak a világra, a legtöbbet uralták az újságok címlapjait. Így nem számított, hogy az illető „jó” vagy „rossz” volt (Hitler és Sztálin is volt az év embere). 2006-ban az év embere „You” („Te”) volt, amely igencsak megosztotta a véleményeket. A Time 100 az év legbefolyásosabb emberinek listája, s mindenkiről egy-egy cikket is írnak. Szintén kiadja a Time for Kids című lapját is, amely hetente jelenik meg gyerekek számára.

Kapcsolódó linkek