Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1882. március 19-én tették le a Sagrada Familia alapkövét

Antoni Gaudi fő műve a tervek szerint 2026-ra készül el

Antoni Gaudi fő művét, a Barcelonában – immáron több mint 100 éve – épülő Sagrada Familia a világ egyik leghíresebb vallási építménye. A hivatalos neve katalán nyelven: Temple Expiatori de la Sagrada Família, vagyis A szent család engesztelő temploma.

 

 

1881-ben az „Asociación Espiritual de Devotos de San José (Szent József Imádóinak Lelki Társasága) egész háztömböt vásárolt meg a város akkori határában. Ezen a földdarabon kellett felépíteni a Szent Család Imádásának Templomát, a Sagrada Familiát.” Az épület alapjait Francesco Paula de Villar tervezte, akinek nézeteltérése akadt az építtetőkkel.

1882. március 19-én letették az alapkövet; s Gaudí 1883. november 3-án kapta meg az esélyt arra, hogy élete főművének tervezője lehessen. 1911 után, élete utolsó 43-ban évében kizárólag ezzel az építménnyel foglalkozott. „Halálakor a templom befejezetlen maradt. Gaudí maradéktalanul tudatában volt e létrehozandó mű jelentőségének. Önmagára a középkori katedrálisépítők utódjaként tekintett.

Egy katedrális nem egyetlen építész, hanem több nemzedék munkája. Gaudí gyakorta mondogatta, hogy ezt magának Szent Józsefnek kell befejeznie, és nemcsak azért, mert nagy horderejű, nem pusztán egy templomot, hanem egy kis közösséget felölelő vállalkozásról volt szó. Adott tennivalót az az alapítói határozat is, amely megkövetelte, hogy az objektum költségeit kizárólag adományokból és papi dézsmából lehet fedezni, azaz a szegények templomát kell felépíteni.”

(forrás: Zerbst, Rainer: Gaudi 1852-1926. 1992, 20-29.o.)

A templom „félkész”, de sok részét megcsodálhatják a látogatók. Az eredeti elhatározást, mely szerint a templomot adományokból, felajánlásokból építik, a ma napig megtartják: sem az állam, sem pedig az egyház nem száll be a finanszírozásba – a belépő jegyekből befolyó bevételt viszont erre fordítják.

Gaudi terveinek összetettsége, valamint az anyagi források előteremtésének ilyetén megkötése is lassítja a több mint 100 éve tartó munkát. És bár templom, az évtizedek során nem egyszer előfordult, hogy az építése ellen tiltakoztak. Elkészültét 2026-ra, Gaudi halálának 100 évfordulójára tervezik.

A projektet jelenleg „Jordi Bonet építész vezeti, aki a parametrikus építészetet és a számítógépes alapú építési technikákat alkalmazza, így jelentősen felgyorsultak az események, nemrég befejeződött a templomhajó. Bár sok kritika éri, Bonet azt reméli, hogy sikerül hűnek maradni az eredeti elképzelésekhez, bár, mint rámutatott, Gaudí hagyott “üresjáratokat”. Ha 2026-ban elkészül, a Sagrada Família a világ legnagyobb bazilikája lesz [2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte].”

forrás: 2026-ra épülhet fel teljesen a Sagrada Família

Kapcsolódó linkek