Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1857. március 23-án szerelték be az első Otis-féle utasfelvonót

Különleges fékrendszerével biztonságosabbá vált a liftek működése.
Elisha Graves Otis 40 éves volt, amikor egy ágykereteket gyártó üzemben dolgozva olyan megoldást próbált találni, amellyel könnyen és biztonságosan lehet a megmunkálandó fát egyik szintről a másikra szállítani – használtak emelőket, de azok a legjobb esetben is megbízhatatlanok, legrosszabb esetben pedig balesetveszélyesek voltak. Egyik fiával elkezdték az ötleteit tesztelni, és 1852-re elkészült a modern, biztonsági lift – a köteles felhúzással működő személyfelvonóba olyan fékrendszert építettek be, amely a liftet tartó kábel(ek) elszakadása esetén megfékezi a fülkét.
 
Találmánya hatékony volt, azonban nem kísérte túl nagy siker, vagy akár érdeklődés. Így úgy döntött, hogy nagyobb közönség előtt mutatja be vívmányának előnyeit: az 1854-es New York-i világkiállításon felállította felvonóját, és az eseményen résztvevők előtt demonstrálta, mit is tud a liftje.
 
Otis munkáját végre elismerés fogadta, és az 1870-es években már több mint 2000 Otis-féle felvonó üzemelt. Az 1857. március 23-ai dátum mind Otis, mind pedig az építészet történetében fontos dátum volt: ekkor helyezték üzembe az első utasfelvonót egy New York-i épületben. Ezzel egyrészt megkönnyítette a fel-le közlekedést, másrészt lehetővé tette az egyre magasabbra törő épületek megépítését. Ma már nem csak felhőkarcolókban, magasabb lakóházakban, hanem áruházakban, alacsonyabb épületekben és magánházakban és működnek kisebb-nagyobb utasfelvonók, a teherliftekről nem is beszélve.
 
A liftek biztonságának növelésére azóta is sok megoldás született, egyre csökkentve a liftbalesetek esélyét. A hollywoodi akciófilmek világában a felvonókötelek könnyen kettészakadnak, és a lift az utasaival együtt a mélybe zuhan. A valóságban azonban nagyon kevés az esélye annak, hogy ez megtörténjen. A felvonókba számos védelmi rendszert építettek be, amelyek baj esetén megtartják a liftet a helyzetében.

Kapcsolódó linkek