Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1908. március 25-én született Sir David Lean

Kétszer is elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

Munkássága évtizedei alatt 16 mozifilmet rendezett, amelyek közül három film is kiemelkedik. A Srí Lanka dzsungeleiben forgatott Híd a Kwai folyón (1957) hozta meg Lean számára az első Oscar-díjat, amely mind a közönség, mind pedig a kritikusok körében hatalmas elismerést hozott. A Pierre Boulle regénye alapján készült háborús dráma egy brit és egy amerikai hadifogoly története, akik a második világháborúban egy japán fogolytábort próbálnak túlélni.

A következő nagy filmje, az Arábiai Lawrence (1962) volt az igazi mesterműve: látványos díszletek és játék, dráma, nagyszerű kalandtörténet és egy karizmatikus, meghasadt hős. A Spanyolországban, Marokkóban és a Jordán sivatagban forgatott film, az egyedi hangulat, a történet és a látvány a hibátlan szereposztással 7 Oscart (többek között a legjobb rendezőnek és legjobb filmnek járót) hozott készítőinek.

 
Híd a Kwai folyón (1957) Híd a Kwai folyón (1957) Arábiai Lawrence (1962) Arábiai Lawrence (1962)

Harmadik nagy filmje, a Doktor Zsivágó (1965), az 1917-es orosz forradalom idején játszódó romantikus történet Borisz Paszternak Nobel-díjas regényének adaptációja. Hatalmas siker volt – ez volt Lean legtöbbet hozó alkotása, elképesztő bevételt hozott. Az Omar Sharif főszereplésében készült film 5 Oscar-díjat nyert

 

Doktor Zsivágó (1965) Doktor Zsivágó (1965) Út Indiába (1984) Út Indiába (1984)

David Lean a mozi világának egyik nagyszerű poétája, kevesen képesek így történetet elmesélni: a hangulat megteremtése vagy egy-egy érzelem képi bemutatása egyedivé teszik filmjeit. Ötször jelölték Golden Globe-díjra, amelyből hármat meg is nyert, mint legjobb rendező; és 11-szer Oscar-díjra, amelyből kettőt vihetett haza.

A brit filmrendezőt, vágót, forgatókönyvírót 1984-ben lovaggá ütötték (nem sokkal az Út Indiába című film sikere után), 1990-ben munkásságát az Amerikai Filmintézet életműdíjjal ismerte el.

Kapcsolódó linkek