Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1979. március 26-án írták alá az egyiptomi-izraeli békét

Sokaknak inkább fegyverszünetet, mintsem tartós békét jelentett.
Anvar Szadat, egyiptomi, Menáhém Begin, izraeli 
és Jimmy Carter amerikai elnök Anvar Szadat, egyiptomi, Menáhém Begin, izraeli
és Jimmy Carter amerikai elnök
„1979. március 26-án a Fehér Ház kertjében aláírták a teljes körű békeszerződést, mely hivatalosan véget vetett az Egyiptom és Izrael között fennálló hadiállapotnak. Az aktus gazdaságilag és politikailag egyaránt sokba került az Egyesült Államoknak. Begin és Szadat szinte nyomban összevitatkozott az aláírt okmány jelentésén. Szinte valamennyi arab állam elítélte a szerződést. Elsősorban a palesztinok vádoltak Szadatot, hogy elárulta az igazságért és önrendelkezésért folytatott harcokat, mivel tárgyalásba bocsátkozott Izraellel a Gázai-övezet és Csiszjordánia jövőjéről. A békekilátások Washingtonban kedvezőbbnek látszottak, mint magán a Közel-Keleten.”

Előzmények:

1948. május 14-én hivatalosan is megalakult a zsidó állam, Izrael. Az új ország lakosságának nagy része izraelita vallású zsidó, valamint arab volt. A bejelentés után, miszerint Izrael önálló, független állam lett, a két népcsoport között még inkább elmélyült az ellenségeskedés, és megkezdődtek a harcok. Az 1946. június 12-én megalakult Arab Államok Ligája (közülük is elsősorban Egyiptom, Szíria és Transzjordánia) pedig azért harcolt, hogy létrejöhessen Palesztina, mint önálló ország.
 
A nagy probléma az volt, hogy két önálló állam egyazon területért küzdött. Az elmérgesedő arab-izraeli konfliktusban a két nagyhatalom is szerepet vállalt: az Amerikai Egyesült Államok Izraelt, míg a Szovjetunió az arab államokat támogatta. A konfliktus a mai napig tart, több háborún vannak már túl az országok: a Szuezi válság, a Hatnapos háború, a Jom Kippuri háború mind egy-egy mozzanatai voltak a számukra nagy értékkel bíró földekért folytatott csatározásoknak.

1978 szeptemberében Camp Davidban találkozott Jimmy Carter (USA), Menachem Begin (Izrael) és Anwar Szadat (Egyiptom), a három ország képviselője.

„Tizenkét napi megfeszített tárgyalás nyomán megszületett „Az Egyiptom és Izrael közötti békeszerződés megkötésének kerettervezete”, valamint „A közel-keleti béke kerettervezete”. Az utóbbi dokumentumot arra szánták, hogy más partnereket is bevonjanak a rendezésbe. Jordánia, Szaúd-Arábia és (nem meglepő) Szíria, továbbá a PFSZ azonban elutasította ezeket a megállapodásokat, amelyek nem sok reményt nyújtottak a palesztin önrendelkezésre. Hosszú és elkeseredett vita után a kneszet [izraeli parlament] beleegyezett a Sínai-félszigetről való csapatkivonásokba, ezáltal az ottani települések és repülőterek kiürítésébe és Egyiptomnak való átadásába.”

A tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, amikor Egyiptom megkísérelte elérni, hogy „a diplomáciai kapcsolatok felvételével egyidejűleg lazítsa Izrael ellenőrzését a gázai és a ciszjordániai palesztinok fölött. (…) A többi arab állam 1978 novemberében csúcsértekezletet tartott Bagdadban, ahol a tárgyalások megszakítására csábította Egyiptomot, és szankciókkal fenyegetőzött, ha békeszerződést ír alá.”

(forrás: Goldschmidt, A.: A Közel-Kelet rövid története. Maecenas, 1997, 366-367.o.)

Kapcsolódó linkek