Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1913. szeptember 12-én született Jesse Owens

Négy aranyérmet nyert az 1936-os berlini olimpián.
„Az 1936-os olimpia kétségtelenül legnagyobb, legszenzációsabb teljesítményét egy fekete bőrű atléta, Jesse Owens érte el. A szegény amerikai farmer fia a nyári játékokat megelőző évben elképesztő csúcssorozattal kápráztatta el a világot: egyetlen délutánon öt világrekordot döntött meg, egy hatodikat pedig felállított.

Owens aranyat szerzett 100 és 200 méteren, továbbá 4x100 m-es váltófutásban. A tengerentúli csillag a távolugrás döntőjében-csak két sikertelen ugrás után harcolta ki nagy nehezen a fináléba jutást – azonban nem akart elindulni. Később legnagyobb riválisa, a német Luz Long tanácsára mégis harcba szállt a dobogó legfelső fokáért. Owens megszerezte a negyedik aranyérmét, fehér bőrű barátjának így csak az ezüst jutott.”

Afro-amerikai révén keresztülhúzta Hitler azon tervét, hogy az 1936-os berlini olimpiával megmutassa a német árja faj „felsőbbrendűségét”. Négy aranyérmével a sportesemény legsikeresebb alakja lett. Hazájában sem volt fényesebb a helyzet: akkoriban az elnök a Fehér Házban üdvözölte az olimpikonokat – de Jesse Owensnek nem gratulált. Roosevelt elnök ugyanis tartott attól, hogy reagálnának erre a déli államok (szüksége volt az 1936-os elnökválasztáson a  szavazatukra).

(forrás: Gifford, C.: Olimpiák: a világ legnagyobb sportünnepélyei, Magyar Könyvklub, 2004, 21.o.)
 

„Owens magabiztos volt, de rendkívül szerény, mindig szívesen, udvariasan adott autogramot, és szüntelenül mosolygott vakítóan fehér fogaival. Mellesleg a „Jesse” nevet is szerénysége miatt kapta. Eredetileg James Cleveland Owensnek hívták. Az iskolában azonban, mikor a nevét kérdezte a tanító néni, a szégyenlős kis Owens annyit motyogott az orra alatt, hogy „J. C. Owens”, amit valahogy úgy értett a tanítónő, hogy „Jesse Owens”, a kisfiú pedig nem mert tiltakozni, ráhagyta, és rajtamaradt. Így vésték be aztán nevét négyszer egymás alá a berlini főstadion falába. (…) ez az olimpia Owens olimpiája volt (ókori szokás szerint az olimpiákat mindig a legjobbról nevezték el).

Sajnos Owens, a legjobb nem lehetett a „legeslegjobb”, igazi formáját nem tudta kifutni, mivel profinak szegődött az olimpia után. Különböző cirkuszokban ugrott 830 centimétert is távolba [az olimpiai, hitelesített rekordja 813 cm volt], és ki tudja hány világcsúcsot futott a megélhetésért: reklámozott árucikkeket és elnökjelölteket, vezényelt dzsessz-zenekart – és közben egyre szegényebb lett.” Tehetségét aprópénzre cserélte, de mindvégig igyekezett másokon segíteni.

(forrás: Takács Ferenc: A modern olimpiai játékok. Útmutató, 1997, 36-37.o.)

Kapcsolódó linkek