Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1960. április 4-én avatták fel Somogyi József Martinász szobrát

A gyár akkori igazgatója azonban nem volt elégedett a szoborral :”miért ilyen sovány, a szocializmusban...”
Somogyi József Martinász szobra 1953-ban született, de csak hosszú évek múltával, 1961-ben, Dunaújvárosban kapott köztéri nyilvánosságot. A szobor eredetileg Schall József építész kérésére a Soroksári Vasmű elé készült.
A gyár akkori igazgatója azonban nem volt elégedett a szoborral :”miért ilyen sovány, a szocializmusban...”
 

Új képzőművészeti alkotással gazdagodott városunk 
Sztálinvárosi Hírlap 1960. április 6. 4.p
.

„Szombaton délelőtt a Sztálin út végén nagy érdeklődés közepette állították fel Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész „Martinász” szobrát.

Az alkotás járt már Brüsszelben, a világkiállításon, és amikor a Kádár János elvtárs vezette párt- és kormányküldöttség Lengyelországba ment, ajándékba vitte a lengyel népnek a szobor mását.”

A dunaújvárosi martinászok levélben köszönték meg a szobrot Somogyi József szobrászművésznek: „Elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki Önnek ezért a nagyszerű művészi alkotásért, úgy érezzük, hogy a szobor méltó kifejezője annak a hősi harcnak, amelyet az ember a fémek előállításáért, az elemi erőkkel szemben kifejt. Örömmel tekintünk az Ön alkotására és büszkék vagyunk rá.”

Rózsa Gyula művészettörténész így ír a szoborról 1970-ben :„...a Martinász csípőre tett kézzel, fáradt-diadalmas mozdulattal, az igazi munka igazi, keserves pátoszával. Szokatlan volt sovány győztessége, szokatlan sallangtalan plasztikai ereje...”

forrás: Rózsa Gyula: Martinász - Szántó Kovács - Zrínyi Népszabadság, 1970. 03. 15.

A város elfogadta és  magáénak érezte a szobrot. 1969 és 1991 között a város címerében is szerepelt a Martinász, 1970-ben pedig éjszakai díszkivilágítást kapott.

Már 1982-ben felmerült a kérdés, hogy hol lenne méltó helye a szobornak, amikor Domonkos Tibor hengerész brigádtársaival közösen új helyet javasolt, a Vasmű úti szökőkút környékét. A 2002-2003-as építészeti és környezetrendezési tervek szerint a Martinász a Kortárs Művészeti Intézet északi falához, az új főtérre kerülhetne.

2013 májusában A DVG Zrt. szakemberei teljesen átalakítják, megszépítik a Martinász szobor környékét. A parkosítás kezdeményezői, dr. Dorkota Lajos és Gombos István voltak. Június 3-án felavatták a Martinász szobor környékén elkészült, szép parkot.


2013. június 3-án felavatták a Martinász szobor környékén elkészült parkot. Fotó: Ortó Béla 2013. június 3-án felavatták a Martinász szobor környékén elkészült parkot. Fotó: Ortó Béla

 

"Riportunkban Feledy Balázs művészeti író a 100 éve született Somogyi József szobrászművész két alkotását mutatja be. Elmondja, miért kellett hét évet várni arra, hogy Somogyi egyik legismertebb művét, a Martinászt fel lehessen állítani 1960-ban Dunaújvárosban..." 2016.06.03.

 

Kapcsolódó linkek