Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1990. április 24-én lőtték fel a Hubble űrteleszkópot

Eddig több mint 570 ezer képet készített a világűrről.
1923-ban egy német csillagász, Herman Obert felvetette egy, a Föld légkörén kívül lévő űrtávcső gondolatát, amelynek képét így már nem zavarnák a földi körülmények (pl. időjárás, atmoszféra, települések fényei, stb.). 1969-ben a NASA megindította a Large Space Telescope projektet (később a Hubble Large Space Telescope nevet kapta) – s az űrtávcső 1985-re elkészült. A Challenger űrrepülőgép katasztrófája után (1986. január 28.) két évvel csúszott az indulás ideje.
 

Végül 1990. április 24-én útjára indították a modern csillagászat egyik hatalmas vívmányát. A hiedelmekkel ellentétben nem tart semmilyen cél (bolygó, galaxis, stb.) felé, a Föld körüli pályáján 97 percenként kerüli meg bolygónkat, s így készít képeket. Nem sokkal a Hubble fellövése után kiderült, hogy valami nem működik rendesen: nem adott olyan szép képet, mint várták. Kiderült, hogy egy nagyon apró hiba van a tükrön (egy papírlap vastagságának ötvenede) – ami miatt nem jól verődik vissza a fény, s a kép homályos lesz. A mérnökök egy kisebb tükrökből álló rendszer kialakításával hárították el a problémát, amelyet 1993 decemberében egy hét fős legénységnek sikerült megfelelően elhelyeznie.

 

 

A Hubble segítségével pontosíthatták az univerzum becsült életkorát: a teleszkópnak köszönhetően 13-14 milliárd évre szűkítették az intervallumot. Kulcsszerepet játszott a sötét energia felfedezésében, és a galaxisok kialakulásának kutatásában. A világ minden tájáról pályázhatnak csillagászok arra, hogy igénybe vegyék a Hubble-t, és az így szolgáltatott adataihoz egy éven át kizárólag ők férhetnek hozzá (egy év után mindenki számára elérhetőek). Eddig több mint 10 ezer, a Hubble adatain alapuló tudományos írás jelent meg 1990 óta (eddig összesen több mint 930 ezer megfigyelést hajtott végre, több mint 570 ezer képet készített 30 ezernél is több égitestről).

A Hubble élettartama is véges: a NASA eredetileg úgy tervezte, hogy küldetését az űrrepülőgép projektjével együtt fejezik be, így hazahozhatják, s egy múzeumba kerülhet. Azonban a projektnek már vége lett, a Hubble pedig még működik: így egy technikai megoldással – reményeik szerint – a Hubble-t a keringési pályájáról kimozdítják, és az atmoszférán keresztül az óceánba irányítják.

Kapcsolódó linkek