Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1576. január 19-én halt meg Hans Sachs

A nürnbergi mesterdalnokok legnevesebb alakja, aki élete végéig vargamesterként dolgozott.

Hans Sachs a nürnbergi mesterdalnokság legjelentősebb képviselője.  Bár az öröklött és hagyományos formákat tiszteletben tartja, a tárgykör merész, felszabadult bővítésével túltesz elődein; verses elbeszéléseiben, farsangi játékaiban igazi humort és szerencsés helyzetkomikumot találunk.

Több mint 2300 világi mesterdala és közel 2000 verses mondókája ismert. Népi humorú realista farsangi játékai ma is élnek. Az elsők között csatlakozott Luther Mártonhoz.

A wittembergi fülemile című allegóriája gyorsan közismert lett és hozzájárult a reformáció térhódításához. Csaknem 2000 egyéb költői alkotása között 200 verses dráma van, ezek közül 85 farsangi játék.

 A középkori Nürnberd  Hans Sachs

Az irodalom mellett Sachs végig cipészkedett. Sok csapás érte, előbb hét gyermekét, majd feleségét vesztette el.

1561-ben újranősült, s derűs öregkori alkotásokkal koronázta meg életművét. 1576. január 19-én halt meg Nürnbergben,.Halála után elfelejtették, s kétszáz év múltán Lessing fedezte fel, majd Goethe is tisztelője lett.

Néhány darabját - köztük A diák és az ördög-öt - ma is játsszák, s a reneszánsz muzsika iránti érdeklődés növekedése nyomán dalai is mind gyakrabban hangzanak el.

Alakját Richard Wagner örökítette meg a Nürnbergi mesterdalnokok című operájában.

Kapcsolódó linkek