Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1846. május 30-án született Peter Carl Fabergé

Az orosz cárnak készített „húsvéti tojások” ma is világhírűek.
A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Fabergé, az Oroszországban élő francia származású aranyműves. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel a mestert: készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is.
 
A legendás Fabergé tojások első darabját 1885-ben alkotta meg. A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”. A hagyományt 1895-től fia, II. Miklós vitte tovább 1816-ig (kivéve 1904-1905, az orosz–japán háború éveiben).
 

 

Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon (fülbevaló, apró vonat, egy palota replikája, virágkosár, stb.).

Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. A Fabergé műhely elsődleges munkája ez volt. 1917-ben az orosz forradalom idején a családi vállalkozást államosították, az értékes műremekeket eladták, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. 2007-ben került ismét vissza a Fabergé a család tulajdonába.

forrás: A híres Fabergé tojások

Összesen 50 ilyen különleges tojásról tudunk, de csak 42 vészelte át a történelem viharait (remélik, hogy további kettő még meg van valahol). Szerte a világban vannak gazdag tulajdonosai, gyűjtői és csodálói. A legutolsó cári Fabergé tojás 2012-ben bukkant fel: a tulajdonosa egy hagyatékból vette meg 8000 fontért, és el akarta adni, az érdeklődők azonban sokallták a kért árat. 2012-ben egy internetes keresés során látott képet a Fabergé tojásáról, és ekkor jött rá, hogy egy 20 millió fontos remekmű boldog tulajdonosa.

Kapcsolódó linkek