Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1978. június 19-én jelent meg először Garfield története

Már több mint 35 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket.
Ezen a napon jelent meg Garfield első története: egy mindössze három képből álló képregény egy újságban. Még ez évben további negyven újság közölte le az ötletgazda, Jim Davis rajzát. Az eredetileg négy főszereplősre tervezett képregény-sorozat középpontjában egy elhízott, vörös, cirmos macska, Garfield áll: Davis a nagyapjáról nevezte el és személyiségét is róla mintázta, aki saját szavai szerint „ egy nagydarab, kötekedő férfi” volt. Jon Arbuckle karakteréhez egy 1950-es évekbeli kávé reklámból merített, Odie-t, Jon befogadott kutyáját (akit 1978. augusztus 8-án láthattak először) pedig egy autókereskedő reklámjának szereplője ihlette, amit Davis írt.

Garfield és 30 éves gazdája, Jon egy indianai városkában, Muncie-ben élnek (amely egyébként Jim Davis otthona is). Velük él még a nagyfülű, nyáladzó beagle, Odie is; és később Garfield állatorvosa (és egyben Jon régi szerelme), Liz is megjelenik. Sok történet Garfield falánkságáról és kövérségéről szól: utálja a hétfőket, a diétákat és a sport minden formáját; állandóan vedlik (Jon nem kis bosszúságára), kínozza Odie-t és Jont.

Bár szinte mindent megeszik (kivéve a mazsolát és a spenótot), rajong a lasagne-ért, szereti megenni gazdája szobanövényeit és más állatokat (főleg a madarakat és a halakat). Az étel iránti szeretete onnan ered, hogy egy olasz étteremben született, ahol azonnal megevett minden tésztát és lasagnét, amit meglátott. Különleges kapcsolatban van otthona rágcsálóival; kegyesen megkíméli az egereket, és néha még segít is nekik borsot törni a ház urának orra alá, mégis bármikor kész agyoncsapni a pókokat.

Más történetek Jon szegényes szociális készségeire és nőszerzési problémáira koncentrál – amit Garfield a maga szarkasztikus modorában gyakran emleget is. Sokszor felmerült a kérdés, hogy vajon érti-e Jon, mint mond Garfield– a képregényben azonban többször említik, hogy az emberek nem értik a macska beszédét, gúnyos megjegyzéseit.

Garfield hamar népszerű lett. Davis nem titkolt szándéka volt, hogy „egy jó, piacképes karakterrel rukkoljon elő”. 2013-ban már közel 2.580 újságban és folyóiratban jelent meg, és Guinnes világrekorder lett: a világon a legtöbb újságban leközölt képregényeként. Több rajzfilm- és animációs sorozat készült belőle, valamint két film, több képregénykötet és könyv is. Az évek során változott a grafika is: pl. Garfield csíkjai, elkezdett két lábon járni, és egy kicsit fogyott is.

Kapcsolódó linkek