Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1918. július 18-án született Nelson Mandela

„Politikai jogok nélkül soha nem lehetünk szabadok és egyenlők.”

Egész életemben az afrikai nép szabadságát szolgáltam, elköteleztem magam a szabadságharc ügye mellett, amiben hiszek. A fehérek és a feketék elnyomó hatalma ellen is harcolok. Egy olyan demokratikus és szabad társadalom kiépítését szeretném szolgálni, amelyben minden ember harmóniában él együtt, és egyenlő kötelezettségeik, egyenlő lehetőségeik vannak. Ez a remény és ez a hit szövi át az életem, és ad erőt a megaláztatások ellenére. Ha kell, ezért a célért kész vagyok az életemet is adni.”

„Mandela felfelé ívelő útja, morális felemelkedése töretlen: a vidéki, afrikai törzsi-etnikai kontextusból kilépve előbb progresszív szabadságharcos lett (a „Fekete Pimpernel”), ezt követően nemzetegyesítő szimbólum, majd a pán-afrikai fekete tudatosság hősévé, később globális humanitárius ikonná alakult át.

A dél-afrikai kormány éléről történő leköszönését és az aktív politikai pályájának befejezését követően, a 90-es évek végétől túllépett a helyi szintű politizálás szintjén, és ma már egyértelműen a nemzetek feletti politika intézménye, a globális igazságosság, a szolidaritás és a felelősségvállalás élharcosa, egyfajta mitikus médiapolitikus, az emberiség bölcs pátriárkája.

Nevét, rangját, befolyását egyértelműen és tudatosan az afrikai népek felemelkedésének, továbbá olyan transznacionális ügyeknek szenteli, amelyek korunk legégetőbb kérdései: a vidéki gyermekek oktatása, a szegénység krízise, az AIDS és más fertőző betegségek, a háborúk, a klímakérdés és a társadalmi kirekesztés, az emberi jogok vagy kereskedelmi igazságosság problémái.”

(forrás: Mandela, N.: A szabadság útján. Nyitott Könyvműhely, 2008, 90.o. és 188.o.)

Apartheidellenes (apartheid=faji megkülönböztetés) tevékenysége miatt 27 évnyi börtönre ítélték; csak 1990-ben kapott kegyelmet F. W. de Klerk államelnöktől, s szabadon engedték. Népszerűsége töretlen volt, mind a nemzetközi életben, mind pedig saját hazájában. 1993-ban neki és de Klerknek ítélték oda a Nobel-békedíjat, és 1994-ben megválasztották a Dél-Afrikai Köztársaság első feketebőrű elnökének. 95 éves korában, 2013. december 6-án hunyt el, hosszú betegeskedés után. 2009 óta az ENSZ Közgyűlésének javaslatára július 18-án tartják a nemzetközi Nelson Mandela napot, tevékenységének elismeréseképpen.

Kapcsolódó linkek