Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1778. augusztus 3-án nyitották meg a milánói Scala-t

Az Otello és a Pillangókisasszony ősbemutatójának is otthont adott.
1776. február 26-án leégett a milánói opera otthona, a Teatro Regio Ducal. Az új színház építésének költségeit a Ducal páholyainak tulajdonosai adták össze: azzal a feltétellel, ha megkapják a Santa Maria della Scala templomának helyét, (innen kapta az új operaház a nevét), és az új épületben is lesznek saját fülkéik. A Scala terveit az ismert neoklasszicista építész, Giuseppe Piermarini rajzolta meg. És alig két és fél évvel a Ducal leégése után, 1778. augusztus 3-án megnyitották a Teatro alla Scala kapuit a nyilvánosság előtt is. A megnyitón Antonit Salieri L'Europa című kétfelvonásos operáját mutatták be.

 

 

„A milánóiak az idényekben péntek kivételével mindennap előadást élvezhettek. Egy-egy opera vagy táncjáték átlag harmincszor ment, méghozzá szinte egymás után, igen rövid megszakításokkal. (…) A megoszlás az alapítás esztendejétől: évenként három új opera, ebből kettő ősbemutató, egyenesen a színház számára, továbbá: négy táncjáték, két komolyabb és két tréfás tárgyú. (…)

A Scala a 19. első évtizedeiben tökéletesen felkészült volt, bármilyen nehézségű előadás lebonyolítására és a maga műfajában a világ egyik legfejlettebb zenekolosszusának számított. Az előadások este hétkor kezdődnek, kivéve nyáron, amikor háromnegyed kilenckor. (…) Minden egyes operának, minden táncjátéknak új díszlete volt. Jeles festők alkották ezeket és önmagukban is mesterműveknek számítottak. Évenként száz-százötven új színpadképet készíttetett a Scala elsősorban Pregio Sanquirico és tanítványa, Tranquillo által. A díszletek mozgatása a kor legmagasabb technikai színvonalán történt.”

2001 decemberében kezdődött meg a Scala 3 éven át tartó felújítása. Nagyobb színpadot állítottak fel, javítottak a nézőtér akusztikáján, és a technika segítségével lehetővé tették, hogy az előadás eredeti nyelve mellett angolul vagy olaszul is követhetik az előadást. 2007. december 7-én nyitott meg az operaház, ismét Salieri L'Europa c. művével. A színházban opera- és balettelőadásokat is láthatnak a látogatók. A Scala történelme során több mint 30 ősbemutatónak adott otthont, többek között Verdi Otellojának és Falstaffjának vagy Puccini Pillangókisasszonyának.

forrás: Teatro alla Scala (wikipedia.hu)

Kapcsolódó linkek