Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1963. augusztus 8-án történt a „nagy angliai vonatrablás”

„Ez nyilvánvalóan egy ragyogóan megtervezett művelet volt.”

A világtörténelem egyik legjobban megszervezett pénzlopási akciója a nagy angliai vonatrablás néven vonult be a bűnügyi krónikákba. 1963 augusztusában Ronald Biggs és 14 társa 2,6 millió fontot tulajdonított el a Glasgow-ból Londonba tartó postavonatról - az egy, öt és tíz fontos bankjegyek mai értéken számolva csaknem 15 milliárd forintot tettek ki.

 A Glasgow-London útvonalon naponta közlekedő éjszakai postavonat nem sokkal hajnali 3 óra után az egyik jelzőlámpánál pirosat kapott – mint kiderült, a 17 fős rablóbanda a zöld jelzést letakarta, a pirosat pedig egy külön elemre kötötték, hogy világítson (emellett az összes környékbeli telefonvezetéket is elvágták, hogy ne tudják értesíteni a rendőrséget).

Amikor nem messze Cheddingtontól megállt a szerelvény, a csapat elfoglalta a vonatot: a mozdonyt és az azt követő két kocsit lekapcsolták, és továbbmentek vele a Bridego Bridge felé, ahol már várta őket egy teherautó. A vonaton tartózkodott a mozdonyvezetőn kívül még 75 postai dolgozói is, akik a csomagokat és leveleket szortírozták: elmondásuk szerint minden rabló kék overallt és maszkot viselt, botokkal és vascsövekkel voltak felszerelkezve.

Ronald Ronald "Ronnie" Biggs Reggel ötkor már a helyszínen voltak a rendőrök, bizonyítékokat gyűjtöttek, meghallgatták a tanúkat. Az egyik bandatag elkövette azt a hibát, hogy a rablás során felszólította a postai dolgozókat, fél órán át meg ne mozduljanak – ebből úgy gondolták a nyomozók, hogy a helyszín 30 mérföldes környékén érdemes keresniük őket.

Öt nap múlva meg is találták a korábbi rejtekhelyüket, ahonnan azonban már távoztak, mivel sokuk fényképe megjelent az újságban, és tudták, keresik őket. Mind a rendőrség, mind pedig a posta jutalmat is felajánlott azoknak, akik segítenek kézre keríteni a rablókat. Alig fél évvel az eset után már 12-en börtönbe ültek: példátlan módon fejenként 30 év szabadságvesztésre ítélték őket (de a legtöbben 1975-1976-ban már szabadultak).

Az egész vonatrablás mindössze 15-20 percig tartott: zsákmányuk 2.631.684 font volt (636 csomagot és 120 postai zsákot vittek el), amelyet 17 egyenlő részre osztottak el (így fejenként kb. 150 ezer fontot szereztek). Kevesebb mint 400 ezer fontot sikerült előkerítenie a rendőrségnek; a többit elköltötték, barátok, rokonok között elosztották (és jutott belőle az ügyvédekre, a tárgyalásokra is).

Kapcsolódó linkek