Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1895. augusztus 22-én született Almásy László

„Az élet gyakran egy álom, és egy álom néha az élet.”
... a korlátlan messzeségekbe való rohanás a legtökéletesebb kifejezése a szabadság érzésének.... némelyek még azt kérdezik tőlem, hogy ugyan mi haszna van az emberiségnek egy kietlen szikla- és homoktenger megismeréséből, néhány nyomorult vegetációs folt, vagy egy rossz ízű forrás felfedezéséből, hogy miért is kell az ilyesmire anyagi áldozatot és személyes kockázatot hozni, nem tudok mással válaszolni, mint a beduinok mondásával: A sivatag rettenetes és kérlelhetetlen, de vissza kell térnie a sivatagba annak, aki azt valaha megismerte.”
 

 

Az utazó, pilóta, Szahara-kutató és felfedező élete nagy részét utazással, főként repüléssel töltötte: szórakozás és munka céljából egyaránt útra kelt. „A Kelet-Szahara tekintélyes fehér foltjai, történelmi rejtelmei, megoldatlan kérdései adtak ösztönzést Almásy fantáziájának. E térségben ugyanis még bőven volt mit felfedezni!

A Líbiai-sivatag mintegy huszonötször akkora, mint Magyarország, s ez a nyomasztóan hatalmas terület kihívást jelentett számára. […] A szabadság volt Almásy szemében a legnagyobb kincs, s ezt a szabadságot ő a Szaharában, a sivatag végtelenségében találta meg. Nevét világhírűvé tették földrajzi felfedezései: a Gilf Kebírben és az Uweinát-hegységben talált őskori sziklafestmények és a legendás Tarzura-oázis felkutatása, valamint a második világháború egyik legkalandosabb vállalkozása, a Salaam-akció vezetése.” Az afrikai bennszülöttek „a sivatagok atyjaként” (Abu Ramla) tisztelték a Szahara utolsó fehér foltjait eltüntető felfedezőt.

(forrás: Kubassek János: A Szahara bűvöletében. Panoráma, 1999, 111., 127. és 278.o.)

Azonban nem csak merész kalandvágya (hiszen a sivatagban utazni nem kis kihívás volt) és felfedezései tették ismertté, hanem a 9 Oscar-díjat nyert film, Az angol beteg is. Almásy személyéről mintázták a főhőst: a film alapjául Michael Ondaatje 1992-ben megjelent azonos című könyve szolgált. S bár a regényes elemekkel gazdagított történetben nem említik a férfit, sok hasonlóság felfedezhető az események és Almásy László kalandjai, leírásai között.

Kapcsolódó linkek