Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1998. szeptember 4-én alakult meg a Google Részvénytársaság

... hogy a kereső működhessen, fejlődhessen – immáron üzleti alapon is

A Google Részvénytársaság megalakulása óta a kereső sokat fejlődött, működésének mechanizmusát ma is titok övezi. A GOOGLE ma már jóval több szolgáltatást nyújt, mint az egyik legjobb kereső üzemeltetése és fejlesztése. Az internetfelhasználóknak elérhető lehetőségek (levelező, blog, térkép, stb.) mellett saját internetböngészőt fejlesztett ki, egyedi a hirdetések kezelésének módszere, a Google Earth segítségével pedig a neten is megnézhetjük saját lakhelyünket az utcáról, vagy akár műholdról nézve (sőt, a Hold krátereit is nézegethetjük).

Nagyszabású digitalizálási programot indított el, hogy elérhetővé tegye szépirodalmi és szakkönyvek ezreit (nem kevés szerzői jogi vitát indítva el); 2014-ben pedig új terméke jelent meg a piacon, a Google Glass (egy „okosszemüveg”). És történetek keringenek a Google irodákról, mint a tökéletes munkahelyről is. Története során nem egy más alkalmazást, céget is felvásárolt: 2006-ban a Google-é lett az egyik legnagyobb videomegosztó portál, a YouTube is.

1997-ben a Standford Egyetem két hallgatója, Larry Page és Sergey Brin elindította a BackRub-ot: egy újfajta keresőmotor prototípusát, amely a találatokat már relevancia, azaz a felhasználó számára logikusabb sorrendbe rendezte a találatokat. Ősszel azonban úgy döntöttek, új, vonzóbb nevet találnak neki – egyik ismerősük így emlékszik vissza az ötletelésre: „„És a Googleplex? Az ötlet tetszett Page-nek. Azt mondta: „Mi lenne, ha az lenne: Google?” A rövidebb verziót jobbnak találta. Bepötyögtem a gépembe, így elírva. Larry elfogadhatónak találta, és regisztrálta is az este folyamán. Felírta a táblára: Google.com. Jó, erős internetes hangzása volt, mint a Yahoo-nak vagy az Amazonnak. Aztán bementem másnap reggel, és egy megjegyzést találtam ott Tamarától: „Rosszul írtátok. 'Googol' lenne.” Persze már késő volt.”

Eleinte a kereső csak belsőleg, az egyetemen volt elérhető (az egyetem anyagilag támogatta a fiatalok fejlesztését). Később azonban bővítésre volt szükség, és eljutottak arra a pontra, hogy el tudják adni az ötletet. Azonban sem az Alta Vista, sem a Yahoo nem élt a Google felvásárlásának lehetőségével – végül a megoldás 1998 őszén érkezett Andy Bechtolsheim komputerguru személyben: 100 ezer dollárról állított ki csekket a Google Inc. részére.

(forrás: Vise, D.: A Google sztori. K.U.K.K., 2009, 53-54.o.)

Kapcsolódó linkek