Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1821. augusztus 24-én halt John Polidori

A VÁMPÍR című novellája hasonló témájú történetek százainak ihletője lett
Ahol a legnagyobb jókedv uralkodott, ahol a legféktelenebb volt a kacagás, ez a férfi egyszeriben a vígan mulatók közelében termett, és azok később valami megmagyarázhatatlan félelemről számoltak be. Olyasfélét is emlegettek, hogy ez a férfi pusztán a tekintetével képes száműzni a gondtalan kacajt. Holott ez a tekintet […] olyan volt, hogy amint megpihent valakinek az arcán, az illető fura ólmos súlyt érzett, mely a bőréhez tapad. Akik találkoztak ezzel a férfival és átélték ezt az élményt, rendre arról számoltak be, hogy a férfi körül lebegő megmagyarázhatatlan félelem – bár biztosak nem lehetnek benne – talán ezekből a mélyen ülő szürke szemekből ered.”

Polidori, J.: A vámpír (részlet)

John Polidori orvosnak tanult, s 20 évesen a nagy költő, Lord Byron magánorvosa lett. Elkísérte európai utazásaira, amelyről naplót is írt – ezt halála után egyik húga jelentette meg. Nevét mégsem az tette ismertté, hanem az egyik, Byronnal közös útjukon született írás, melyet a modern vámpírirodalom első műveként tartunk számon.

1816 nyarán a Villa Diodati egy estére ismert (vagy később ismertté vált) íróknak, költőknek adott menedéket egy vihar elől. Lord Byron svájci villájában szállt meg a nagy angol költő, Shelley és menyasszonya, Mary Wollstonecraft, és Polidori is. Hogy mulattassák magukat és egymást, szellemtörténeteket találtak ki és meséltek egymásnak. Ezen estének köszönhetően született meg Mary Shelley Frankensteinje és Polidori A vámpír című novellája is (ennek alapját Byron ott kitalált története adta, amely évekkel később jelent meg Fragments of a Novell címmel). A történet 1819-ben jelent meg a New Monthly Magazine áprilisi számában, a férfi beleegyezése nélkül – ráadásul Byron neve alatt. Később mindketten tisztázni igyekeztek, hogy ki a mű igazi írója, azonban még sokáig Byronnak tulajdonították a művet.

A vámpír egy rövid novella, amellyel Polidori beemelte a vámpírokról szóló történeteket a fantasztikus irodalomba. A következő évszázadokban sokakat megihletett a novellában lerajzolt vámpíralak: a művelt, vonzó és izgalmas figura, aki tekintetével hipnotizálja és irányítja nem csupán áldozatait, hanem egész környezetét.

A novella hatalmas siker lett: még Polidori életében lefordították franciára, németre, spanyolra és svédre, és színpadra is vitték. Polidori mindössze 26 éves volt, mikor meghalt (bár természetes halálnak minősítették, valószínűleg megmérgezte magát: depressziós volt, s komoly szerencsejáték-tartozásai voltak).

Kapcsolódó linkek