Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1991. szeptember 19-én találták meg Ötzit

Két turista volt az ötezer éves Jégember múmiájának felfedezője
Ötzi:rekonstrukció a lelet alapján
a bolzanoi múzeumban Ötzi:rekonstrukció a lelet alapján
a bolzanoi múzeumban
Egy szép csütörtök délután két túrázó az Ötz-völgyi-Alpokban (3200 méterrel a tengerszint felett), amikor egy vízmosásban valami sötét foltot vettek észre. Először azt hitték, valamilyen szemét, majd mikor közelebbről megnézték, kiderült, hogy egy emberi holttest. Csak a feje hátsó része, a vállai és a háta egy része látszott ki a jégből és az olvadékvízből: a hasán feküdt, egy nagy lapos sziklán.
 
Azt hitték, hogy egy alig néhány éve elveszett és szerencsétlenül járt hegymászót találtak meg. A következő napokban egy osztrák csapat próbálta kiemelni az embert a jégből, de az időjárás mindig közbeszólt. Végül szeptember 23-án sikerült kiszabadítaniuk a testet – ekkor már az Innsbrucki Egyetem törvényszéki-orvostani intézetében dolgozók végezték a feltárást. A holttest környezetét is megvizsgálták és a talált tárgyakat összegyűjtötték, majd mindent az Innsbrucki Egyetemre szállítottak.

A vizsgálatok megállapították, hogy az Ötzi-nek elnevezett „múmia” i. e. 2300 körül halhatott meg, s 5 ezer évvel későbbi szinte tökéletes állapota annak köszönhető, hogy nem sokkal halála után jég takarta be, megvédve a környezettől (bomlás, vadállatok, időjárás). Hogy ki is lehetett ez a jégbe fagyott múmia, sok lehetséges válasz felmerült.

Egyesek szerint – a nála talált rézbalta miatt, amely a társadalmi helyzetére utalhat – fontos ember volt. Lehetett sámán, aki rituáléra ment fel a helyekbe; bányászféle, hogy ércet keressen; lehetett akár kereskedő vagy juhász is – a legvalószínűbb azonban az, hogy vadász volt.

A kutatók megállapították, mit evett utolsó napjaiban, milyen betegségei lehettek, miben halhatott meg. Rájöttek, hogy nagy valószínűséggel tavasszal vagy kora nyáron halt meg – a röntgenfelvételekből kiderült, hogy a bal vállába egy nyílhegy ékelődött: vénát találhatott el, ami miatt percek alatt elvérezhetett.

Számos elképesztő dolgot sikerült kideríteniük nem csupán Ötziről (pl. hogy a testén több mint 50 tetoválás található), a jégemberről hanem az akkor élt emberekről is. A sok tárgy, eszköz, amit körülötte találtak, a ruházat, maga tény, hogy ott volt – számos tudományos kérdést válaszolnak meg (és vetnek fel újabbakat). Az Dél-tiroli Régészeti Múzeumban található jelenleg a világ egyik leghíresebb és legjobb állapotú múmiája, amely köré látványos kiállítást is szerveztek.

Kapcsolódó linkek