Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Szeptember 21-e: Alzheimer világnap

"Nem gyógyulok meg, csak néha meglapul a betegség."
Az Egészségügyi Világszervezet a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezésére nyilvánította szeptember 21-t az Alzheimer Világnapjává 1994-ben. Magyarország 2001-ben csatlakozott a világnaphoz.

 

- Anya, milyen érzés?

- Mi milyen érzés?

- Az Alzheimer. Most például érzed, hogy beteg vagy?

- Nos, tudom, hogy ebben a pillanatban nem vagyok összezavarodva, és nem is ismétlem magam, de csak néhány perccel ezelőtt volt, hogy nem emlékeztem a krémsajt nevére, és nagyon nehezemre esett részt venni a társalgásban veled és apáddal. Tudom, csak idő kérdése, hogy ezek a dolgok újra megtörténjenek, és az ismétlődések közötti időtartam egyre rövidebb lesz. Ráadásul komolyabb problémák lépnek majd fel. Tehát hiába érzem magam most teljesen normálisnak, tudom, hogy nem vagyok az. Nem gyógyulok meg, csak néha meglapul a betegség. Már nem bízom magamban.”

(forrás: Genova, L.: Megmaradt Alice-nek. Könyvmolyképző, 2012, 173.o.)

 

Az Alzheimer-kórt Alois Alzheimerről, a betegséget azonosító orvosról nevezték el. „Bár a kutatások folyamatosak, az Alzheimer-kór kialakulásának oka továbbra is ismeretlen és a gyógyítása sem megoldott. Az emlékezet elvesztésével kezdődő betegség a 65 évnél idősebbek egy százalékát érinti, 85 év felett ugyanakkor már csaknem minden második ember Alzheimer-kóros.”

Ha időben észreveszik, gyógyszeres kezeléssel több évet is nyerhetnek a betegek: de kevesen észlelik a korai időszakban, a feledékenységet ugyanis gyakran az öregedés természetes velejárójának tartják. Az Alzheimer-kór középsúlyos stádiumában „a beteg már viselkedés- és magatartászavarokkal küzd, agresszív, furcsa gondolatai vannak, rendszeresen eltéved.

A nyolc-tizenkét évig tartó folyamatban – az emlékezet elvesztése után – leépülnek a gondolkodást és a magatartást szabályozó képességek, megszűnnek az alapvető motorikus készségek, nehézséget okoz az eszközök kezelése, majd a járás és a nyelés is, végül az Alzheimer-kór minden idegrendszeri képességet tönkretesz.”

„Magyarországon becslések szerint 100-130 ezer Alzheimer-kóros beteg élhet, azonban az ellátórendszerben 10 ezernél is kevesebbet kezelnek (…). Nemzetközi szinten sem sokkal jobb a helyzet: egy nemrég közzétett felmérés szerint a világszerte Alzheimer-kórral küzdő 36 millió betegből, 28 milliót nem diagnosztizáltak.”

forrás: Alzheimer világnap: a betegek alig tizede kerül orvoshoz

Kapcsolódó linkek