Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1950. október 16-án tették le a kenyérgyár alapkövét

„Kohász-ropogós” sajtos, köményes tallér, 8 forintért, bor mellé is kiváló
Kiragadunk egyet. Megnyomjuk, visszaugrik, mint…. Igen, igen, mint a spongya – mondja mosolyogva az igazgató. Mert a kenyér péknyelven akkor jó, ha rugalmas, mint a spongya.”

Sztálinvárosi Hírlap, 1959.07.21., 3.o.

„Úrbéri földek. Ez volt a telekkönyvi neve annak a területnek, ahová a majdani Dunaújváros első kéményét felállították. A kenyérgyár kéményét. És a Fejér megyei Sütőipari Tröszt Dunapentelei Gyárában, 1951-ben a május elsejei ünneplőknek megsütötték az első kenyeret. Az alapító levél szerint „a dunapentelei munkáskolónia pékárukkal történő ellátása” a gyár feladata. Negyvenketten kezdtek, huszonnégy óra alatt 120 mázsa kenyeret és péksüteményt sütöttek. A technikai felszerelés: hat széntüzelésű kemence, egy gépkocsi és nyolc pár ló volt. Az indulás évében 4 millió forint termelési értéket állítottak elő. Egyfajta kenyeret, kiflit és zsemlét sütöttek.”

 

Készülnek a fagylalttölcsérek Készülnek a fagylalttölcsérek Csomagolják a Kohász ropogós Csomagolják a Kohász ropogós A gyár korabeli emblémája A gyár korabeli emblémája

 

1953-ban önálló sütőipari vállalat lett, és több járást is ők látták el pékáruval. Az első sorsforduló 1958: megkezdődött az első korszerűsítési folyamat, körforgós kemencét állítottak munkába, és itt működött az ország első, vidéki sütőipari laboratóriuma. Két év múlva pedig teljesen gépesítették a kenyérsütés folyamatait.

A második sorsforduló 1965: megkezdték a nem hagyományos sütőipari termékek gyártását: fagylaltostya, kohászropogós, linzer, kétszersült, fonott kalács, óriáskifli, sajtos ropogós, dunai sósrúd, fánk baracklekvárral stb., és már az ország fele ismerte a termékeiket. Folyamatosan igazodtak az igényekhez: létrehoztak egy morzsaüzemet, majd 1967 nyarán, amikor fagylalttölcsér hiány volt, egy ostyaüzemet. 1968-ban pedig kiépítették a kenyér-szaküzlet hálózatot, és bevezették a 44 órás munkahetet. Kiflit csak az éjszakai műszakban sütöttek, délelőtt cipókat, délután zsemlét. A gyár háromszor nyerte le az Élüzem címet, és Kiváló vállalat címet is kapott.

Dunaújvárosi Hírlap, 1976. április 30., 2.o.

1993-ban privatizálták a vállalatot, az első taggyűlés után májusban felvette a MODIUS Sütőipari Kft. nevet. A régi kemencéket 2004-ben nyugdíjazták, és elkerülhetetlenné vált a gyár teljes rekonstrukciója, amely 70 millió forintba került volna. 2004. november 30-án megszüntették a kenyérsütést. A következő év elején megkezdték a gyár lebontását, helyére a város legújabb üzletközpontja épült: Penny Market, cipőbolt, könyvesbolt, pékség… Még ebben az évben találkozót rendeztek a dolgozók, hogy közösen emlékezzenek a régi szép időkre, azóta a mai napig is, minden évben találkoznak a „Kenyérgyári randevún”.


A kenyérgyár 1961-ben

 

.... és 1964-ben

 

Kapcsolódó linkek