Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1959. október 21-én nyitották meg a Guggenheim Múzeumot

A művészeti múzeum épületét Frank Lloyd Wright tervezte.
A Solom R. Guggenheim Múzeum New York városának egyik művészeti múzeuma, Manhattan-ben, a Central Park közelében. Állandó otthona többek között az impresszionista, poszt-impresszionista, avantgárd kor modern és kortárs művészet gyűjteményének.
A gyűjtemény alapját Solomon R. Guggenheim és Hilla von Rebay személyes kollekciói alkották, s az elmúlt 80 évben egészült ki egyre több, különböző művészeti stílusú alkotással.

Guggenheimék az 1920-es évek végén a new york-i Plaza Hotelben a nyilvánosság számára is megnyitották a gyűjteményt, hogy elősegítse a modern művészet elérését és megismerését, megértését.

Az 1940-es évek elejére már nem volt elég nagy a kiállításnak ideiglenesen helyet adó tér, és 1943-ban Guggenheim és Rebay levelet írtak Frank Lloyd Wrightnak, amelyben felkérték, építsen egy múzeumot számukra. Guggenheim az „absztrakt, nonfiguratív festmények múzeumát” kívánta létrehozni; Rebay pedig úgy fogalmazott: „eme nagyszerű gyűjtemény minden darabjának a tér szerves részének kell lennie, és csak Ön... tudja feszegetni a határokat, hogy így legyen... Egy lélek templomát szeretnék, egy műemléket!”

Wright egy, a nautilus kagylóra emlékeztető épületet tervezett, amely nélkülözte a hagyományos múzeum-elképzeléseket, ahol a látogatók egy sor egymásból nyíló szobán haladhatnak keresztül, és ha távozni akartak, még egyszer meg kellett tenni ezt az útvonalat visszafelé is. Az építész terve az volt, hogy a látogatók egy lifttel felmennek az épület tetejére, ahonnan kényelmes tempóban egy enyhén lejtős folyosón, rámpán sétálhatnak le, s közben megtekinthetik az épület átriumát is, mint az utolsó műalkotást.

Az épület külsejét és belső kialakítását, a látogatói tereket, az alkotások elhelyezését is számos kritika érte, már a megnyitása előtt is... 1959. október 21-én – tíz évvel Solomon R. Guggenheim és hat hónappal Frank Lloyd Wright halála után – végre a nagyközönség előtt is megnyithatta kapuit a Solomon R. Guggenheim Múzeum.

A Guggenheim a művészvilág egyik legismertebb „nemzetközi márkájává” nőtte ki magát. Ma már a világ több városában (Bilbaóban, Velencében, Abu Dhabiban) található impozáns épület, amely otthont ad a modern művészet darabjainak. Mindegyik épület káprázatos építészeti műremek lett, akárcsak az első.

Kapcsolódó linkek