Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1793. október 16-án végezték ki Marie Antoinette-et

Az osztrák főhercegnő az egyik leghíresebb francia királyné volt
 

Martin van Meytens festménye Martin van Meytens festménye Stefan Zweig így írt a francia uralkodóház egyik legnevesebb királynőjéről:

„Mária Antoinette nem volt sem a királyság hősnője, sem a forradalom szajhája: középszerű jellem volt, egyszerű asszony, nem különösen okos, de nem is ostoba; se tűz, se víz, jósága nem tündöklő, de rosszat sem akart soha, átlagasszony volt, nem rejlett benne sem démonikus hajlam, sem heroikus akarat, és így látszólag nem volt alkalmas a tragikus hősnő szerepére. De a történelemnek nincsen szüksége a hősi jellemű főszereplőre, hogy lepergesse a megrázó drámát.”

(forrás: Zweig, S.: Mária Antoniette. Európa, 2006, 6.o.)

Mária Antónia osztrák főhercegnő Mária Terézia 15. gyermekeként látta meg a napvilágot. Alig 14 esztendős volt, amikor eljegyezték az XV. Lajos francia király unokájával, a későbbi XVI. Lajossal. A királyné a franciák és az osztrákok közötti béke elmélyítését remélte a házasságtól. A közös élet azonban vészjóslóan indult: „a tizennégy és fél éves kis princesz 1770. május 16-án világra szóló ünnepségek közepette ment férjhez a tizenhat éves dauphinhez [trónörököshöz]. (…) az esküvőt követő népünnepélyen a mai Concorde téren a tűzijáték rakétái a tömegben robbantak, a pánikban száznál többen vesztették életüket.”

Marie Antoinette és Lajos nem uralkodásra termett: ráadásul egy olyan korban kellett az ország első embereiként az országot irányítani, amikor a népe éhezett. Ezért – ahogy azt lenni szokott – a királyukat, de még inkább királynőjüket okolták, akit csak az „osztrák nő” (illetve gyakran illetlenebb) néven emlegettek.

Mária Antoinette nem foglalkozott a politikával: de annál többet a kényelmes és szórakoztató udvari élettel. Érdekelte "a divat, a kártya, a pazarlás. Soha előtte (és valószínűleg utána sem) költött királyné annyit ruhára, becsvágya volt, hogy a legelegánsabb francia nőként csodálják. (Ezt ugyan nem érte el, de kiérdemelte a Franciaország legszebben lépkedő asszonya címet.) Szenvedélyesen és csillagászati összegekben kártyázott, ezért ragadt rá a Madame Déficit gúnynév. Ékszerek iránti vonzódása miatt robbant ki a híres nyaklánc-per, amelyben ugyan ártatlan volt, de az eljárás” csak tovább rontott a királyné hírnevén.

A francia nép nyelve nem kímélte az osztrák főhercegnőt: a pazarló életmódját elítélték, hűtlen asszonynak tartották (pedig hét évet kellett arra is várnia, hogy elhálják férjével a nászt), (valós vagy kitalált) pikáns hálószobatitkai voltak az aktuális pletykák egyik fő témája. A francia forradalom kitörése jelentette a királyi párnak az uralkodás végét is: XVI. Lajost 1793 januárjában kivégezték – Marie Antoinette pedig október 16-án követte a vérpadon: lefejezték.

forrás: Marie Antoinette (mult-kor.hu

Kapcsolódó linkek