Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1990. november 6-tól Magyarország az Európa Tanács tagja

Bármely európai ország az Európa Tanács tagjává válhat azzal a feltétellel, hogy elfogadja a jogállamiság elvét és biztosítja a joghatósága alatt élő minden személy számára az emberi jogokat és az alapvető szabadságokat.

A legfontosabb tudnivalók az Európa Tanácsról:

Székhelye: Európa Palota, Strasbourg (Franciaország)
Alapították: 1949. május 5-én, Londonban.
Tagállamainak száma: 47. A közép- és kelet-európai országok közül elsőként Magyarország lépett az Európa Tanács tagjai sorába 1990. november 6-án (Róma, Barberini palota).
Hivatalos nyelvek: a francia és az angol. Ezeken kívül munkanyelvek még: a német, az olasz, a spanyol, a holland, a portugál és a török.
Működésének fő fórumai:

  • a Miniszteri Bizottság, a szervezet döntéshozó szerve, amely a tagállamok külügyminisztereiből áll,
  • a Parlamenti Közgyűlés, amelynek tagjai a tagállamok nemzeti parlamentjeit képviselik. A Közgyűlés megvitatja az időszerű nemzetközi kérdéseket és fontos szerepet játszik az Európa Tanács tevékenységének irányításában. A Közgyűlés, ahogy mondják: "Európa demokratikus lelkiismerete",
  • az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, amelynek ugyanannyi tagja van, mint a Parlamenti Közgyűlésnek. A Kongresszus kétkamarás rendszerű.
  • A három munkafórum tevékenységét az 1800 európai tisztviselőből álló Titkárság szolgálja ki.

Az Európa Tanács konkrét eredményei:

  • korszakalkotó vívmánya az Emberi Jogok Európai Egyezménye, mely előírásainak érvényesítésére létrehozta az Emberi jogok Európai Bíróságát,
  • mintegy 200 jogerős európai egyezmény,
  • a tagállamoknak szóló ajánlások,
  • egész Európára kiterjedő ismeretterjesztő kampányok az alábbi területeken: jogvédelem, biztonság, egészségügy, régészeti és építészeti örökség, környezetvédelem, kultúra, oktatás, ifjúság, helyi és regionális önkormányzatok, média, szolidaritás (menekültek, munkanélküliek, természeti katasztrófa által sújtott népek és népcsoportok támogatása), a rasszizmus és intolerancia elleni összefogás.

Néhány érdekesség

Az európai zászló: Mindenki ismeri az európai zászlót: kék alapon 12 arany csillagból álló kör. Az erre vonatkozó javaslatot az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése terjesztette elő és a Miniszteri Bizottság fogadta el 1955-ben. A csillagok száma a tagállamok számának növekedésével nem változik, mivel a tizenkettes szám önmagában a tökéletesség és a teljesség jelképe. 1986 májusa óta az európai zászló egyben az Európai Közösség (ma: Európai Unió) hivatalos jelképe is.
Az európai himnusz: 1972-ben a Miniszteri Bizottság európai himnuszként elfogadta Beethoven IX. szimfóniájának Örömódáját Herbert von Karajan zenei feldolgozásában. A himnuszt az európai hivatalos rendezvényeken játsszák.

forrás: Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ