Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1687. december 17-én végleg kiűzték a törököket az egri várból

A várhoz fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét.

A hódító Oszmán Birodalommal szemben kialakított végvárrendszer fontos tagjának számító egri várat a 16. század első felében külső és belső részre osztották, a védműveket Alessandro Vedani tervei alapján korszerűsítették.

Eger élére 1548-ban nevezték ki Dobó Istvánt várkapitánynak.  Dobó elsődleges feladatának tartotta, hogy minél jobban megerősítse a végvárat a várható török támadás ellen, mind a helyőrség, mind a hadieszközök számának emelésével.

 

 

 

Ali és Ahmed pasák egyesített hadai 1552 szeptemberében vették ostrom alá az egri végvárat, de Bornemissza Gergely irányításával rendre elhárították próbálkozásaikat.

Végül a török hadvezetés a hosszú heteken át zajló ostrom után, nagy veszteségeket szenvedve, kénytelen volt elvonulni.

Az évtizedekig tartó átépítések után már jóval korszerűbb erődítmény várta Mohamed szultán csapatait 1596-ban, de a többnemzetiségű helyőrség gyávasága folytán, rövid viadal után a törökök kezére került a vár.

A hódoltság majd száz esztendeig tartott, a vár visszavételére csak 1687-ben, hosszas, kiéheztető blokád után került sor. 1701-ben a császári haditanács felrobbanttatta a feleslegessé vált külsővár védőműveit, így a kuruc szabadságharcban csak a belsővár kapott kisebb szerepet.

Kapcsolódó linkek