Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1951. december 20-án avatták fel a Dózsa György Filmszínházat

A szocreál stílusú dunaújvárosi Dózsa Mozicentrum 2004-ben műemléki védettséget kapott.

Az ország akkori legkorszerűbb „mozipalotáját” a „Megvédjük Cáricint” című szovjet filmmel avatták fel ünnepélyesen 1951. december 20-án (egy nappal a Sztálin-szobor leleplezése előtt).  Az átadáson jelent volt az akkori népművelési miniszter, Mihályfi Ernő is, akitől a sztálinvárosi tanács nevében Berecz Bertalan, a végrehajtó bizottság elnöke vette át a filmszínházat.

Az építkezést Sztálin 72. születésnapjának tiszteletére indított munkaverseny keretében indították. A kivitelezés azonban nem ment zökkenőmentesen, s erről a korabeli újság, a Sztálin Vasmű Építője, több felháborodott cikkben számolt be.

 

 

A Dózsa mozi mellett 1951-ben nyílt meg a városban két másik mozi is: február 21-én a faluban (Dunapentelén) a Szabadság Filmszínház és augusztus 17-én a Vasmű szabadtéri mozija.

A három intézményből a Dózsa mozi még ma is eredeti funkciójának megfelelően, a korok műszaki kívánalmait követve várja a nézőket.

A Szrogh György által szocreál stílusban tervezett Dózsa mozi (és az I. számú Rendelőintézet) a kulturális miniszter 2004. április 13-i rendeletével műemléki védettséget kapott, környékét pedig műemléki környezetté nyílvánította.

Kapcsolódó linkek