Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1913. december 21-én jelent meg az első keresztrejtvény

A jó keresztrejtvény szinte kényszeríti a fejtőt, hogy az ábrát a lehető legteljesebben kitöltse.

a furcsaságok, különcségek hazájában, Amerikában uj szórakozási láz kerítette hatalmába az embereket. … a neve cross Word-Puzzle, magyarul keresztszórejtvény“.

Mindenki ennek őrültje, “az iskolában a diák titokban a keresztszórejtvényt silabizálja a pad alatt“, az “irodában, üzletben, műhelyben egyformán a rejtvény fölé hajolva töpreng szabad idejében, sőt még munkaidő alatt is, a gyakornoktól kezdve a vezérigazgatóig, az utastól a főnökig – mindenki.”

A rejtvényfejtést már az egyetemen is tanítják, megjelentek az első munkahelyi tiltófeliratok és viccek, és Párizs, London és Berlin is Amerika nyomába szegődött."

forrás: urbanlegends.hu

Az angolok szerint a keresztrejtvényt Albert Wynne találta fel a 19. században. A játék azonban az USA-ban indult igazi fejlődésnek. Az első, mai értelemben vett keresztrejtvények a New York World 1913. december 21-i, vasárnapi mellékletében jelentek meg.

A jó keresztrejtvény szinte kényszeríti a fejtőt, hogy az ábrát a lehető legteljesebben kitöltse. Ehhez mindenképpen időre van szükség, így a szabadidő eltöltésének egyik módozata.

Ugyanakkor a jó rejtvény ismereteket is közöl, vagy a fősorok (a megfejtendő feladat) nyújtanak új információt valamilyen életbölcsesség, ismert emberek nevei vagy másmilyen érdekes információ formájában, vagy pedig egyes rész-megfejtések formájában. A beírandó szavak legnagyobb része közismert, a maradék rész valamilyen kevésbé ismert információra vonatkozik. Az arány attól is függ, milyen szintű rejtvényfejtőnek szánják a rejtvényt.

Harmadrészt pedig fejleszti a szókincset és a kifejezőkészséget is. Ezt a meghatározások és a beírt szavakon keresztül teszik.

A megfejtéseken keresztül a fejtő tesztelheti tudásszintjét, és akár újabb szintre is léphet. Ennek megfelelően a meghatározások lehetnek egyszerűek, tömörek. Ezek fejtése nem igényel komolyabb szellemi erőfeszítést. A hagyományos, hosszabb meghatározások már igénybe veszik a fejtő tudását, esetleg annak legjavát is. A harmadik csoportba a kvízkérdés jellegű meghatározások tartoznak. Ezekhez alapos erőfeszítés, és igen komoly tudásszint tartozik.

A hagyományos keresztrejtvény mellett ma már sokféle típusú keresztrejtvény is létezik, közülük talán a legismertebbek az olasz és a skandináv rejtvények.

forrás: wikipedia.hu

Kapcsolódó linkek