Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2004. december 31-én adták át a Taipei 101-et

Tajvan pénzügyi központja öt éven át a világ legmagasabb felhőkarcolója volt

Tajvan legmagasabb épületét, a Taipei 101 nevű felhőkarcolót 1999-ben kezdték el építeni: ez volt a kormány és a magánbefektetők közös, nagyszabású projektje. A tajvani főváros, Taipei legfelkapottabb negyedében található Taipei 101 Tajvan egyik gazdasági központja: itt működik többek között a tajvani tőzsde is (amely hét szintet foglal el), az alsó szinten pedig nívós üzletek találhatóak. Két kilátót is kialakítottak rajta a turisták számára: a 89. és a 91. emeleten csodálhatják meg azt az elképesztő látványt, amelyet a város legmagasabb épülete nyújt a környékre.

A felhőkarcoló 509 méter magasságba nyúlik az ég felé: 101 emelet épült a föld fölé (a legfelső szint 439 m magasan van), és további 5 szint a föld alá. Az épület formája egy bambusznádra emlékeztet – a hagyományos kínai építészet elemei is megjelennek a modern épületen (úgy néz ki, akár egy hatalmas pagoda). A kínai kultúrában fontos szimbólum, a nyolcas szám (amelyet szerencseszámnak tartanak) is megjelenik az épületben: 8 szintes egységekből épül fel a toronyház.

 

 

Egy ilyen hatalmas épület esetén különösen fontos volt a természet erőinek figyelembe vétele: az erős szelek, tájfunok és földrengések nem ritkák Tajvan szigetén, így az ezek elleni védekezés nagy hangsúlyt kapott a tervezés és a kivitelezés során. Mivel az 500 méternél is magasabb épületnek nagy erejű szelek feszülhetnek, különösen hasznos a 8 szintes, önálló egységekből álló megoldás, amely megtöri a szél erejét.

A felhőkarcoló 87. és 92. emelete között egy ún. hangolható tömegszabályozó rendszert helyeztek el (amit látni is lehet az épület étterméből): egy 728 tonna súlyú acélgolyót (amelyet felülről 8 acélkábel, alulról 8 „lengéscsillapító” dugattyú támogat), amely akár egy inga, az épület kilengését hivatott mérsékelni – a mozgást akár 40%-kal is képes csökkenteni.

Az épület több rekordot is tartott átadásakor:

  • ez az első épület, amely fél kilométernél is magasabb lett;
  • az addigi legdrágább toronyház volt;
  • a világ legnagyobb felhőkarcolója egészen 2009-ig, a dubaji Burdzs Kalifa elkészültéig;
  • valamint a benne található kétszintes liftek a világ leggyorsabb felvonói (elérheti a 63 km/h-t is).

Kapcsolódó linkek