Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1943. január 18-án törték át a leningrádi blokádot

A város körüli blokád közel 900 napig tartott, s becslések szerint ez idő alatt kétmillió ember halt meg.

1941 nyarán Hitler úgy döntött, hogy a terjeszkedést kelet felé folytatja, s megtámadta Oroszországot. „A német birodalmi kancellár [Hitler] már 1941. július 8-án bejelentette, hogy Moszkvát és Leningrádot teljesen meg akarja semmisíteni, két hónap múlva, szeptember 8-án a német csapatok elérték a Névát, megkezdődött Leningrád közvetlen ostroma, október közepén pedig a németek Kalinyin mellett elvágták a Moszkva-Leningrád vasútvonalat. Hitler különösen fontosnak tartotta Leningrádnak, mint a szovjet rendszer egyik fő politikai és ideológiai-világnézeti centrumának elfoglalását” (már csak a neve miatt is).

 

Leningrád elfoglalása azonban nem bizonyult könnyűnek: állóháború alakult ki, s Hitler a fontosabbnak tartott Moszkva ellen irányította inkább seregeit. A harcok azonban nem szűntek meg, állandósultak, s mivel a leningrádiak is állhatatosan védték városukat, úgy döntöttek, körbeveszik Leningrádot, és 1941. szeptember 8-án sikerült teljesen elzárni a külvilágtól és az utánpótlástól. A lakosság lassú kiéheztetése mellett döntöttek.

 

Azonban maradt egy vízi útvonal a Lagoda-tavon és Néva folyón keresztül, amelyen egyrészt az embereket mentették ki (1942 végéig mintegy másfél milliót), másrészt utánpótlásokat, segélyeket küldtek a városba. A hideg és az élelmiszerhiány (és az állandó bombázások, ágyúzások) következtében naponta ezrek haltak meg.

 

1943 januárjában a Vörös Hadsereg egyidejűleg szervezett támadást indított a Moszkva és a Leningrád közelében állomásozó német csapatok ellen. A terv az volt, hogy a Leningrád körüli ostromgyűrűt délen törik át, és szárazföldi összeköttetést teremtenek a várossal. Az orosz csapatok január 12-én reggel reggel kezdték meg a támadást (Szikra-hadművelet), és 18-a délelőttjén sikerült elérniük a várost – azonban a blokád teljes felszámolására csak egy évvel később, 1944. január 14-én került sor. A II. világháború egyik leghosszabb, legtöbb áldozatot követelő harca volt a több mint két éven át húzódó leningrádi ostrom.

forrás: Leningrád levegőhöz jut (mult-kor.hu)

Kapcsolódó linkek