Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1925. január 7-én született Gerald Durrell

A brit zoológus, író és lelkes természetvédő a tapasztalatait humorral fűszerezve öntötte regényekbe.

Gerald Durrell szobra 
Jersey szigetén Gerald Durrell szobra
Jersey szigetén
„Bármilyen sokféle állatot láttam életemben a Föld minden táján, sohasem tudtam napirendre térni afölött, hogy az emberek egynémely állat vagy növény láttán undorral kiáltanak föl: „Ugye, milyen visszataszító?”, vagy „Micsoda szörnyeteg!”.

Úgy vélem, az igazi természetbúvárnak a világon mindent tárgyilagosan kell szemlélnie. Szörnyetegek nincsenek. Minden élőlény a természet része. Az persze érthető, ha nem szívesen hálunk együtt egy csörgőkígyóval vagy apró csalánnal.

Még az sem szégyen, ha az ember felizgatja magát (miként jómagam is egy alkalommal), mert óriási szárazföldi csigák özönlik el a sátrát, és fölfalják az egész élelmiszerkészletét. De ezeknek a lényeknek ugyanúgy joguk van élni, mint nekünk.”

 

Durrell első megjelent regénye a Noé bárkáján (1953) volt, és számos regény, útleírás, mese született az utazásai, munkája során szerzett élményekből merítve. Az írói népszerűséget a Családom és egyéb állatfajták (1956) hozta meg számára, amelyet tíz évvel halála után meg is filmesítettek. Megalapította a Jersey Állatkertet és több élőlényt is elneveztek róla: például egy orosz éjjelilepke-fajt, egy madagaszkári mongúzfajt és egy éjszakai gekkót is.

 

 

 

„A természetbúvár két okból is szerencsés ember. Elsősorban azért, mert lépten-nyomon örömet szerez neki a környező világ, és sokkal több élményben van része, mint annak, aki közömbös a természet iránt. Másodsorban azért, mert bárhol és bármikor hódolhat szenvedélyének; a természetbúvár figyelmét éppúgy megragadja a létéért harcoló természet látványa a nagyvárosok közepén, mint a trópusi erdők féktelenül burjánzó élete. Egyformán érdekesnek és elragadónak találhatja a nagyvadak csordáit az afrikai szavannákon, meg egy fülbemászót a ház mögött, a kertben.”

(forrás: Durrell, G.: Durrell a javából. Európa, 1998, 12-14.o.)

Kapcsolódó linkek