Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1841. március 3-án született John Murray

Az oceanográfust, tengerbiológust, limnológust különösen érdekelték az óceánok mélyének titkai.

23 évesen kezdett el az Edinburgh-i Egyetemen orvostudományt tanulni, azonban nem fejezte be. 1868-ban csatlakozott a Jan Mayen bálnavadász hajó legénységéhez mint hajóorvos. Az itt töltött hét hónap alatt több tengeri állatfajt összegyűjtött, lejegyezte az óceán áramlatait, jégmozgásait és az időjárást. Hazatérte után megfigyeléseit publikálta, visszament az egyetemre és geológiát tanult, és tengeri műszerek kutatásában és fejlesztésében vett részt.

1872-ben a Challenger nevű hajó négy éves expedíciójában is részt vett: természettudósként tengeri élőlényeket gyűjtött, jegyzeteket készített, segített a tengerészeti műszerek tesztelésében és fejlesztésében. Gyűjteményét Edinburgh-ben helyezte el, és a világ minden tájáról vonzotta a tengerbiológusokat a következő két évtizedben. Megfigyeléseit az 50 kötetes Report on the Scientific Results of the Voyage of H.M.S. Challenger (1880–95) címen adta ki. 1884-ben saját laboratóriumot állított fel Edinburgh-ben, és kutatta Skócia édesvízi tavait is.

 

Térkép Murray: The Depths of the Ocean című könyvéből Térkép Murray: The Depths of the Ocean című könyvéből

1909-ben felvetette azt az ötletet, hogy expedíciót szervezzenek az Atlanti-óceán északi vizeihez: a norvég kormány biztosított számára egy kutatóhajót annak teljes tudományos legénységével (a költségeket Murray-nek kellett állnia). 1912-ben publikálta eredményeit a Johan Hjorttal közösen írt The Depths of the Ocean című könyvben, amely a tengert kutató természettudósok és oceanográfusok egyik klasszikusa lett. Nevét őrzi több kutatóintézet, laboratórium, a Sir John Murray kutatóhajó, valamint egy polip és egy tengeri szivacs fajta is.