Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1772. május 4-én született Friedrich Brockhaus

A német lexikonszerkesztő és -kiadó nevét viseli a mára 21 kiadást megélt Brockhaus.

A német születésű Brockhaus 1805-ben kezdte meg kiadói tevékenységét Amszterdamban: két folyóiratot is kiadott, amelyek azonban nem sokáig jártak. 1811-ben egy holland belpolitikai ügy miatt el kellett hagynia a várost, így Altenburgba költözött. 1808-ban megszerezte egy csődbe ment vállalkozás, Conversations-Lexikon kiadásának szerzői jogait, amelyet 1796-tól kezdve adtak ki – Brockhaus 1810-1811 között befejezte az első kiadást: ez lett a későbbi Brockhaus enciklopédiák modellje. A második kiadást – immáron teljes egészében Brockhaus szerkesztésében – általános megelégedéssel fogadták; üzlete gyorsan növekedett, Lipcsébe költözött. A lexikon mellett irodalmi, történelmi, bibliográfiai munkákat is kiadott. Halála után fiai, Friedrich, majd Heinrich vitték tovább a vállalkozást.

 

Az egyik legnagyobb német nyelvű nyomtatott lexikon a Brockhaus: nem tudományos célból készült, hanem az általános tudást kívánta fejleszteni azzal, hogy friss kutatási eredményeket, felfedezéseket közölt egyszerű és népszerű formában anélkül, hogy túlságosan dagályos lett volna. Más 18. századi enciklopédiával ellentétben, a könyvbe bekerült témák köre folyamatosan bővült, annak érdekében, hogy mindvégig teljes körű lehessen. Az első kiadás a földrajz, történelem, egy kevés életrajz, valamint mitológia, filozófia, természetrajz és sok más szerepelt benne. A bő és jól kidolgozott szócikkek, a megbízhatóság, a kidolgozott hivatkozások, a még élő emberekről is készült szócikkek: mindezek igen népszerűvé tették a kiadványt.

 

Friedensreich Hundertwasser Friedensreich Hundertwasser André Heller André Heller Armin Mueller-Stahl Armin Mueller-Stahl

Az első kiadásának a Conversations-Lexikon mit vorzüglicher Rücksicht auf die gegenwärtigen Zeiten-t tartják (8 kötet, 1796-1808), és csak a 13. kiadástól kezdve jelenik meg címében a Brockhaus. A nagyobb sorozatok mellett kisebb, rövidített kiadások is megjelentek. A legújabb a 21. kiadás (2005-2006), amely közel 300 ezer bejegyzést tartalmaz a 30 kötet 24 ezer oldalán: a szövegeket 35 ezer kép, térkép, grafika illusztrál. A Brockhaus egyes kiadásainak borítójára is figyeltek, azt művészien kialakították. Díszítette borítóját Hundertwasser, Andy Warhol, James Rizzi, André Heller, Armin Mueller-Stahl alkotása is.

 

Andy Warhol Andy Warhol James Rizzi James Rizzi

 

2009-ben a Brockhaus nevet eladták a legkomolyabb konkurencia, a Meyers Lexikonok kiadójának, a Bibliographisches Institut-nak: sokan ezt a lépést a Brockhaus Enzyklopädie végének tartják; mivel komoly versenytársat jelent számára a Wikipédiához hasonló internetes referensz-adatbázisok. A 21. kiadás pedig már interneten is hozzáférhető lett. „Nincs még egy olyan munka, amely ilyen hasznos és sikeres, vagy akár gyakrabban másolt, utánzott vagy fordított lett volna, mint a Brockhaus-féle Conversations-Lexikon” – írta róla az Encyclopaedia Britannica 8. kiadása.