Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2001. november 2-án halt meg Réber László

Munkácsy-díjas grafikus, illusztrátor, karikaturista

Réber László "Egyedi látásmódját ugyanakkor rokon szemléletű képi világok táplálják. A látvány stilizált díszítménnyé absztrahálásában olykor a koraközépkori festészet emlékeit idézi fel, máskor a gyermekrajzok világát, színes mustrái néhol a népművészet formakincséből merítenek, másutt az expresszionizmus eszköztárával élnek. Késői rajzait szoros szálak fűzik a vizuális szubkultúrák jelenségeihez, a tetoválások, a börtönrajzok vagy az iskolai falfirkák ikonikus sűrítményeihez.

Noha Réber képisége monolit tömb, amelyet kevéssé érintenek a stiláris változása, világa csak látszólag a mindenkori jelentől elzárt mikrokozmosz, valójában a kortárs képi törekvések lenyomatát az ő rajzai is hordozzák, a hatvanas években a pop art, később az új absztrakt geometrikus mozgalmak hatása sejlik át munkáin."

forrás: Révész Emese: Réber László (revart.eoldal.hu)

Réber László gyermekkönyv-illusztrációin generációk nőttek fel: neve elválaszthatatlanul összeforrt Janikovszky Éva és Lázár Ervin nevével. Szovjet hadifogságból hazatérve először a Szabad Száj, majd a Ludas Matyi karikaturistájaként működött, később a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályának tervezője lett.

 

Az ő rajzai kísérik kísérik Örkény István egyperces novelláit, Kurt Vonnegut regényeit, Murhy törvénykönyvét és Gerald Durell könyveit - hogy csak néhányat emeljünk ki az általa illusztrált könyvekből. Több mint négyszáz irodalmi alkotáshoz készített rajzokat, munkái tankönyvekben is megjelentek.

A széles körben ismert illusztrációk mellett autonóm grafikákat és plasztikákat is készített. Grafikai munkásságát számtalan szakmai elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön. 2001-ben bekövetkezett halála után lánya, Widengård Krisztina gondozza hagyatékát, melynek nagy részét a Szent István Király Múzeumban helyezte letétbe.

forrás: Réber László világa

Kapcsolódó linkek