Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. november 16-án született José Saramago

"Kiszabadult Baltasar akarata, de nem szállt föl a csillagok közé ..." ( A kolostor regénye)

A portugál író első regényét 1947-ben írta. 1980-ban írott Fölemelkedve a Földről című regényéért megkapta Lisszabon Város Díját. Az igazi hírnév csak jóval később, 1982-ben vette szárnyaira, A kolostor regénye című művével vált nemzetközileg ismertté. Történelmi meséjének különlegesen szép nyelvezete sokaknak szerzett örömet. Federico Fellini olasz filmrendező, a burjánzó, színdús képek nagy kedvelője azt mondta róla, hogy ez a legérdekesebb regény, amit valaha olvasott.

 

 

Művei gyakran az utópia és a fantasztikum határán mozognak, tipikus példája a Kőtutaj (Jangada de Pedra) c. történet 1986-ból, amely az Ibériai-félszigetet ábrázolja csodás események közepette. Az Ibériai félsziget leválik az európai kontinensről, s mintegy történelmi küldetést teljesítve tovaúszik az Atlanti-óceánon, hogy a híd szerepét töltse be az Óvilág és a portugálok által felfedezett új világ között. A Lisszabon ostromának históriájával (1989) az egyetemes kérdések felé fordult. A Jézus Krisztus Evangéliumában (1991) a Megváltó életét meséli el a maga különös felfogásában.

A Vakság című regényében egy különleges kór az embereket megfosztja látóképességüktől, s az addig ismert utat elveszítve nyomorúságos körülmények közt vegetálnak a világban. (E művét, Don McKellar forgatókönyve alapján, azonos címmel Fernando Meirelles filmesítette meg, a filmet 2008-ban mutatták be). 2002-ben megjelent Embermás (O Homem Duplicado) c. regénye a klónozott emberek világába vezeti be az olvasót. José Saramago regényei gyakran az utópia és a fantasztikum határán mozognak. Stílusa esszéista, gyakran elmélkedik, boncolgat. 1998-ban kapta meg az Irodalmi Nobel-díjat.

Kapcsolódó linkek