Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1915. június 6-án született O. Nagy Gábor

A magyar frazeológia egyik legismertebb kutatója, a Mi fán terem? és a Magyar szólások és közmondások c. kötetek szerkesztője volt.

Otrocski Nagy Gábor nyelvész, nyelv- és irodalomtörténész, szótáríró, tanár, a nyelvtudományok kandidátusa volt. A Debreceni Tudományegyetem magyar–német szakán 1937-ben doktorált, középiskolai tanári oklevelet szerzett (1938). 1939-ben kinevezték a debreceni egyetem magyar irodalomtörténeti intézetébe fizetés nélküli tanársegédnek. 1940 tavaszától másfél évig Hódmezővásárhelyen, majd a Debreceni Református Kollégium gimnáziumában tanított. 1952 áprilisától haláláig az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa, ill. osztályvezetője volt. 1968-ban három hónapig előadásokat tartott a göttingeni egyetemen. Az 1940-es évek végéig irodalmi olvasókönyveket szerkesztett, később lexikológiával és lexikográfiával foglalkozott. Főleg frazeológiai kutatásaival, szólásmagyarázataival, szótörténeti tárgyú cikkeivel; a szótárírás és a jelentéstan, ezen belül a szinonimika elméleti kérdéseit taglaló tanulmányaival szerzett érdemeket. 1973-ban autóbalesetben elhunyt.

 

Főbb művei: A magyar irodalmi gótika problematikájához (1939); A szinonimák világa (Magyar nyelvhelyesség, szerk. Deme László és Köves Béla, Bp., 1957); Mi fán terem? (Bp., 1957); Magyar szólások és közmondások (Bp., 1966); A magyar nyelv értelmező szótára (I–VII., Bp., 1959–1962, egyik szerkesztője); Magyar szinonimaszótár (Bp., 1978; posztumusz mű, Ruzsiczky Éva fejezte be).

forrás: Magyar Életrajzi Lexikon (Magyar Elektronikus Könyvtár)

 

Martinkó András irodalomtörtész, nyelvész így emlékezett meg róla halála után: „A mai tudományos köztudatban úgy él – és fog élni még sokáig –, mint a hazai lexikológia, első sorban pedig a frazeológia, a szólások, közmondások nemzetközi szintű és nemzetközileg ismert, becsült művelője.”

forrás: Irodalomtörténeti Közlemények, 1973 (Magyar Elektronikus Könyvtár)