Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Június 8-a az óceánok világnapja

„... az óceán ősibb, mint a hegyek, és az Idő álmait, emlékeit hordozza.” H. P. Lovecraft

Nem véletlenül nevezik a Földet „Kék Bolygó”-nak. Bolygónk felszínének 71%-át borítják a világ sósvízű óceánjai, tengerei: ezek a Föld vízkészletének közel 98%-át tárolják. Öt nagy óceán alkotja az ún. „világóceán”-t: a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceán, valamint ide sorolják a Jeges-tengert és a Déli-óceánt is. Az óceánok átlagos mélysége több mint 3,5 km, legmélyebb pontja a Marianna-árokban található, 11.034 méterrel a vízfelszín alatt; a teljes víztömegének 75%-ában a sótartalom 34,5–35,0‰ közé esik.

 

Az Indiai-óceán egyik csodája: 
Az Indiai-óceán egyik csodája:
"vízalatti vízesés" Mauritius szigeténél
Az óceánok különösen fontosak nem csak az emberek, hanem a teljes élővilág számára: az eső- és ivóvíz, valamint az élelem nagy része belőle származik; sőt maga az éltető oxigén is nagymértékben függ az óceánoktól és tengerektől. Az óceánok, tengerek áramlatai határozzák meg az éghajlatot, az időjárást is. Három milliárd ember függ az óceánok, tengerek és tengerpartok élővilágától (ebből 200 millió tengeri halász közvetlenül is). Az áruszállítás 90%-át még ma is vízen keresztül bonyolítják le; és az emberiség által kibocsátott szén-dioxid 30%-át nyeli el az óceánok, tengerek vize. A sósvizek 200 ezer azonosított állat- és növényfajnak adnak otthon, és még nem is ismerik teljes egészében az óceánokat, amelyek mélyén még újabbak lehetnek.

 

Robert Wyland festménye Robert Wyland festménye Az óceánokra, azok élővilágára számos természetes és mesterséges veszély leselkedik: ezek 40%-a közvetlen hatással van az óceánokra, tengerekre. Az emberi tevékenységek hatása szemmel látható: többek között a szennyezés, a mértéktelen halászat és a part menti élőhelyek pusztulása, irtása számottevő jelentőségű. Ehhez jön még a globális felmelegedés okozta olvadás, az ebből következő tengervíz szint- és hőmérséklet-emelkedése – ezek mind komoly károkat okoznak az élővilágában. Így az óceánok védelmezése globális, kulcsfontosságú feladat az emberiség (és a bolygó) jövője szempontjából.

 

2008. december 5-ei határozatával az ENSZ Közgyűlése június 8-át az óceánok világnapjává nevezte ki. Ezen a napon minden évben figyelemfelhívó programokat szerveznek nemzetközi és más (természetvédelmi) szervezetek a világ országaiban, hogy tudatosítsák az óceánok vizeinek és élővilágának szépségét, értékességét, sérülékenységét és nélkülözhetetlenségét. Ma már különböző törvényekkel, nemzetközi egyezményekkel igyekeznek megvédeni az óceánok és élővilágaik „jogait”; országos és nemzetközi szervezetek az átlagembereket is igyekeznek e célból aktivizálni.

Kapcsolódó linkek