Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1963. november 22-én halt meg Aldous Huxley

"Csecsemőotthonok. Neo-pavlovi kondicionálótermek – mutatta a tábla." (Szép új világ)

Aldous Huxley neve, a húszas években vált ismertté, és hamarosan generációjának egyik jelszavává, a kulturális divat célpontjává lett. A koktélpartikon, úgy dobálóztak e névvel, mintha puszta említése is elegendő volna ahhoz, hogy valaki bebizonyítsa magáról: szellemes és modern személy.

 

1920 és 1936 között alkotja meg életművének jelentősebb részét. Regényei közül ma a legismertebb  a Szép új világ, melyet 1931-ben írt. A rendkívül pesszimista regény borús jövőképet fest az emberi civilizáció technikai fejlődéséről. 1937-ben Kaliforniába költözik, ettől kezdve érdeklődése mindinkább a misztika felé fordul, könyveiben egyre többet foglalkozik a valóság és az illúzió szembeállításával.

1953-tól aktív résztvevője azon vizsgálatoknak, amelyeket a mexikói indiánok által régóta ismert meszkalinnal, a peyotl nevű gyökér hatóanyagával végeztek. Ez az esszé az első kísérletek élményeit adja közre, beszámol az elképzelt új tudatállapotok elmaradásáról, és a helyette bekövetkező magasabb szintű vizualitásról, az észlelés kapuinak megtisztulásáról, és a teljesség élményének tapasztalásáról.

Kapcsolódó linkek