Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. október 30-án halt meg Gárdonyi Géza

A Gárdonyi Géza emlékév 2013 jelmondata: „Tollal a csillagokig”

Gárdonyi Géza a Fejér megyei Agárdpusztán született, iskoláit az egri tanítóképzőben végezte. Újságíróként dolgozott a győri Hazánknak, a Győri Közlönynek és a Győri Hírlapnak, szerkesztője volt a Garabonciás Diák című élclapnak. Közben novellái, versei sorra jelentek meg a budapesti lapokban. 1892-ben különvált feleségétől.

1897-ben anyjával Egerben telepedtek le, utolsó éveiben mindenkitől elzárkózva. 1898-tól a Petőfi és a Természettudományi Társaság tagja. 1899 karácsonyán elkezdte közölni a Pesti Hírlap az Egri csillagokat. 1906-ban kidolgozta titkosírási rendszerét. 1910-től a Magyar Tudományos Akadémia levelezője, 1920-tól tiszteletbeli tagja.

„...regényeiben igen sok a kifejezetten modern törekvés. A társadalom egyre kevésbé érdekli, de nagyon sokat tud a lelki élet egyensúlyának megbomlásáról. Rossz családi élet, öngyilkosságig vivő belső meghasonlottság, gátlásokkal teljes boldogságkeresés, félelem a női szeszélytől — ez az igazi Gárdonyi-világ (Az a hatalmas harmadik, Az öreg tekintetes, A hosszúhajú veszedelem, Szunyoghy miatyánkja).

 

Ezekben is kísért az idill vágya, és éppen ez a vágy lesz a finom lélektani ábrázolás tárgya. Olykor azonban sikerül megtalálnia az élet idilljét (Ida regénye, Ábel és Eszter). Leghibátlanabb regényei azonban azok, amelyekben a szerelem ábrázolása egyesül a felidézett múlt képeivel: a történelmi regények (Egri csillagok, A láthatatlan ember, Isten rabjai). Ezekben a társadalomábrázolás pasztellszerű háttér, de lírai erővel érzékelteti a régi korok atmoszféráját, amelyen belül örök örömöket és örök bánatokat okoz az örök szerelem. Az Egri csillagok ráadásul az igazi hazafias pátosznak és a legszebb emberi erénynek olyan nagyepikája, hogy a múló évek alatt leszállt az ifjúság körébe. Mindmáig legnépszerűbb ifjúsági regényeink egyike.” 

Gárdonyi Géza 59 esztendősen, 1922. okóber 30-án hunyt el. Az egri vár Bebek-bástyájában temették el, az egri hősök mellé. Sírját egyszerű tölgyfa kereszt jelzi, a maga készítette sírfelirattal: "Csak a teste”.

Kapcsolódó linkek