Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1201. október 9-én született Robert de Sorbon

A francia teológus, a ma is működő világhírű Sorbonne Egyetem alapítója.

A legrégebbi francia felsőoktatási intézmény, az 1170-ben létrehozott Párizsi Egyetem egyik kollégiuma volt a Sorbonne, amely alapítójáról, Robert de Sorbon teológusról kapta a nevét.

Robert de Sorbon szegény családban született, egyházi tanulmányait Reimsben és Párizsban végezte.Kegyes életére először Róbert, Artois grófja figyelt fel, majd fivére, a francia király is támogatni kezdte. 251 körül Cambrai-ban, majd 1258-ban Párizsban lett kanonok, egyúttal a király személyes gyóntatójává választotta.

1253 körül kezdett tanítani, és 1257-ben alapította meg a Maison de Sorbonne-t, ahol eredetileg 20 szegény sorsú diákot tanított teológiára. A Sorbonne a király támogatását és 1259-től a pápa áldását élvezte. Később ez vált a modern párizsi egyetem magjává.1258-tól az egyetemtanára és kancellárja lett, haláláig itt prédikált és tanított.

A Párizsi Egyetemet a 12. századi nyüzsgő oktatási élet hívta életre. Az addig létesült iskolák csoportokba szerveződtek a Montagne Sainte-Geneviève hegyen.

Hamarosan az egyetemi teológiai oktatás központja lett a kollégium, és egy idő után már magát Párizs egyetemét is Sorbonne-ként emlegették. Egyébként a Párizsi Egyetem is egyházi intézményként indult, a Notre Dame székesegyház iskoláiból jött létre, pápai támogatással; diákjai dialektikai, csillagászati, nyelvi, retorikai és matematikai tanulmányokat folytathattak.

Első női professzora a lengyel származású Marie Curie volt. Falai között alapította meg Pierre Coubertin báró 1894-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. A Sorbonne diákjainak 1968-as nevezetes, Franciaországot felforgató tüntetéssorozata vezetett el az 1970-es oktatási reformhoz, amely a párizsi egyetemet 13 felsőoktatási intézményre osztotta, közülük négyet máig Sorbonne-nak hívnak. Két éve pedig Abu Dhabiban hozott létre Párizs közösen a szaúdi állammal francia nyelvű társegyetemet, a Paris–Sorbonne Universityt.

Kapcsolódó linkek