Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1999. augusztus 2-tól próbaüzem az AIKAWA dunaújvárosi üzemében

Filozófiájuk: Mindent egy nagyságrenddel, azaz tízszer jobban kell csinálni, mint a versenytársak teszik.

A próbaüzemelés a tervek szerint augusztus végéig szeptember elejéig tart és utána kezdődik az „igazi” termelés. Az üzem indulása nem volt felhőtlen, olyan apróságokkal indult, mint például egy áramszünet.”

 

Az Aikawa testvérek akitai gyárának már volt összeköttetése magyar gyárral, így kerültek kapcsolatba Magyarországgal. Úgy választották Dunaújvárost, hogy a lakosság összetételét jónak tartották, számítva az itt élők tudására a gyár beindítása után. Fontos szempont volt az elhelyezkedés is, a főváros közelsége és megközelíthetősége is lényeges volt számukra. Az egyik fontos vevőjük pedig Székesfehérváron található, amely közel van Dunaújvároshoz. A cég első üzemét Európában Dunaújvárosban építette fel. Egyelőre ez az egyetlen hely, ahol projektet hoztak létre Ázsián kívül.

 

A dunaújvárosi közgyűlés október 8-i rendkívüli ülésén döntött a beruházásról. A szerződés aláírása után a japán Aikawa Hungária Electronics LTD 3,3 hektárnyi területet vásárolt meg az Innopark Kht. területén. A tízmillió dolláros beruházás, a kétezer négyzetméteres csarnok építése 1999 februárjában a közművek bevezetésével megkezdődött és rekordgyorsasággal haladt.

Az alapozást a Fejér-Duna Kft. végezte, a csarnok vasbetonszerkezetének gyártását és összeszerelési munkáit pedig a Ferrobeton Rt.. A cég fő üzleti tevékenysége a nagy precíziós préselt fémből készült alkatrészek gyártása és értékesítése. Szórakoztató elektronikai cikkekhez alappanelt gyártó üzemben, kezdetben kétszáz dolgozót foglalkoztatnak.

Az emberek csoportokban dolgoznak egy műszakos műszakrendben, a tervek szerint három évvel később azonban három műszakban már mintegy ötszázan dolgozhatnak. A dolgozók képességük, felmutatott eredményeik és szorgalmuk után kapják a bérüket.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1998.10.03., 3.o.; 1999.03.06. és 08.06., 3.o.

 

2003-ban a második, vagy a harmadik legtöbb embert foglalkoztató ipari üzeme Dunaújvárosnak. Állományi létszáma megközelíti a 750 főt. Továbbra is a cég egyetlen európai üzeme a dunaújvárosi gyár, ahol CD lejátszók, kazettás magnók mechanikus vázának, valamint a CD lejátszó burkolat elemeinek gyártását és összeszerelését végzik.

Az itt előállított félkész termékeket hazánkba települt Alpine, Carion, Panasonic japán cégekhez szállítják tovább és gépkocsikba szerelik be. Finommechanikai termékeik a legtöbb autómárkában megtalálhatók: BMW, Volvo, Audi, Skoda, Mercedes Benz, Honda, Porsche, Toyota, VW, Renault, Suzuki, Chrysler, Jaguar.

2002-ben a termelés elérte a másfél millió darab félkészterméket. A 2004-ben kezdődött átszervezések, majd a folyamatosan csökkenő megrendelések miatt csoportos létszámleépítéseket indítottak el 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben is. „Azt viszont továbbra is határozottan állítják: nem zár be a dunaújvárosi üzem.”

forrás: 7Közlap, 2003.04.01., 1. és 6.o.

Kapcsolódó linkek