Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1997. szeptember 12-én nyitották meg a Kortárs Művészeti Intézetet

„Harminc évre előre terveztünk” (Birkás István)

Takács Lajos műgyűjtő kollekciójából Salvador Dalí kiállítás nyílik az Uitz Teremben. A gyűjtő felajánlja, hogy a kiállított anyagot Dunaújvárosnak adományozza, abban az esetben, ha a város megfelelő helyet biztosít az értékes műveknek. 1989-ben tehát civil, lokálpatrióta kezdeményezésre, Takács Lajos, dunaújvárosi származású műgyűjtő-üzletember és Birkás István vezető dunaújvárosi képzőművész ötletére alapozva a Dunaújvárosi Városi Tanács úgy határozott, hogy létrehoz egy „modern művészeti múzeumot”. Takács és Birkás kezdeményezése a dániai Louisiana mintáját tartotta mérvadónak.”

forrás: A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D) missziója és története
 

1993 őszén Juhász Péter tervei alapján megkezdődik az építkezés, majd 1997. szeptember 12-én felavatják az intézményt.

Elkészült Dunaújvárosban a Kortárs Művészeti Intézet. A város központjában eddig is működő Uitz-teremmel egy épületegyüttest alkotó múzeumban kétszintes, 450 négyzetméteres kiállítóteret építettek ki. Itt kaptak helyet a művészeti gyűjtemények őrzéséhez, kezeléséhez szükséges termek, irodák, és itt nyílt meg a presszó is.”

forrás: A kortárs művészet Dunaújvárosban. Takács Lajos gyűjteménye = Magyar Nemzet, 1997. 09. 01. 9.p.

 

A Modern Művészetért Közalapítvány Műgyűjteményének helyet adó épület, mely mozgalmas, ugyanakkor hívogatóan intim tereivel, meglepő és változatos részleteivel barátságos, Juhász Péter tervei alapján készült.”

forrás: A – N. M.: KORTÁRS MŰVÉSZETI INTÉZET – Dunaújváros = Magyar Építőművészet, 1997. 1.sz.

 

Csodálatos gyermekkort éltünk át itt. Ritkán építenek városokat mesterségesen, tervek szerint: Dunaújvárosban ennek következtében olyan genetikai keveredés jött létre, mint Magyarországon sehol sem. Itt nagyon jó és nagyon erősnek ítélhető fiatalság él. A hetvenes években kiemelkedő volt a disszidálási arány ebben a városban. A dunaújvárosi modern művészeti múzeum létrehozásának gondolata is azért merült fel bennünk, mert ez a város fiatal, és egy ilyen gondolatot könnyen el tud fogadni. Az emberek itt elég flexibilisek mindenre.” (Takács Lajos)

forrás: Wehner Tibor: Donátor. Takács Lajos és szentendrei-dunaújvárosi gyűjteménye = Árgus, 1998. január. 87-100. p.

 

- '89-ben volt egy álmunk: legyen Dunaújvárosban egy nyitott múzeum, amelyben a látogató mintegy együtt élhet a kiállított művekkel - idézi fel a kezdeteket Birkás István festőművész, a közalapítvány kuratóriumának elnöke. Harminc évre előre terveztünk, sokszínű, izgalmas kortárs intézményről álmodtunk, s szeretnénk ha tovább álmodhatnánk...”

forrás: Nyulasi Zsolt: Kortárs intézet. Négytételes nyitány = Dunaújvárosi Hírlap, 1997. 09. 10. 3.p.

 

 

 

Két fiatal művészettörténész, Páldi Lívia és Szoboszlai János dolgozott - a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány munkatársaként - az épülő modern művészeti múzeum programjának kidolgozásán.

Mindketten alapvető feladatnak érzik, hogy a kortárs művészeti intézmény nyitott művészeti központ legyen. A közalapítvány tulajdonában lévő gyűjtemény kiállítása és állandó gyarapítása, valamint magas színvonalú magyar és nemzetközi tárlatok mellett alapvetőnek tartják a tárlatokhoz kapcsolódó rendezvények szervezését. Fontosnak érzik a nemzetközi kapcsolatok számának gyarapítását: már több Európa-hírű intézménnyel vették fel a kapcsolatot.”

forrás: Nyulasi Zsolt: Nyitott kortárs művészeti intézményt szeretnének = Dunaújvárosi Hírlap 1996. 10. 17. 5.p.

Kapcsolódó linkek