Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1983. november elsején felavatták a II. számú rendelőintézetet

A háromemeletes, 550 négyzetméter alapterületű, 35 munkahelyes egészségügyi intézmény a Vasmű útinál sokkal több orvos műszerrel, beépített diagnosztikai eszközzel fogadja a vizsgálatra és gyógykezelésre érkezőket.

Az 1970-es évek közepétől tervezte a város egy új rendelőintézet felépítését, ugyanis túlterhelt volt a Vasmű úti szakrendelő. Az épület alapozása 1979 októberében kezdődött, s a határidőre való tekintettel éjjel-nappal folyamatosan dolgoztak a Dunaújvárosi Vízi Társulat munkatársai a területen. Az új rendelőintézetet a 26-os Állami Építőipari Vállalat építette meg, könnyűszerkezetes CLAPS-rendszerben. Ez volt hazánk első ilyen szerkezetű egészségügyi intézménye, ezért referenciaként is szolgált.

 

 

Az eredeti tervek szerint 1983 januárjában kezdődött volna a gyógyítómunka az intézményben. A késlekedésnek több oka is volt. Először egy szét nem szerelhető automata röntgenfilmhívó berendezés bevitelét kellett megoldani, ugyanis ez tíz centiméterrel szélesebb volt a terem ajtajánál. Végül amellett döntöttek, hogy a helyiség ajtaját elbontják, s nagyobbra cserélik. Később, az épület műszaki átadását követően észlelték, hogy az épület alján lévő kábelcsatornából szivárog a víz, naponta körülbelül kétszáz liter. A kábelrendszer áttervezésével, átszerelésével és egy szivattyú beépítésével rendeződött a helyzet. Ezen kívül még az Orvosi Műszerkereskedelmi Vállalat szakemberei sem készültek el időben az általuk üzembe helyezett készülékek műszaki átadásával.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1983. 06. 28. p. 3. ; Dunaújvárosi Hírlap, 1983. 09. 16. p. 1.

 

Az intézmény felépítéséből oroszlánrészt vállalt a Duna Vasmű, a rendelőintézet mégis nyílt rendszerű volt, azaz az üzemegészségügyi feladatok ellátása mellett a város lakosságának is rendelkezésére állt.

 

A lakosság által csak Zöld Rendelőnek hívott egészségügyi létesítményt 1983. november 1-jén avatta fel dr. Schultheisz Emil egészségügyi miniszter. Az avató ünnepségen részt vettek a város vezetői, elöljárói is.

 

A miniszter követendő példának tartotta a város és a legnagyobb üzeme által közösen felépített intézményt: „Nem tesz különbséget az üzemen belüli és kívüli ember között. Úgy gondolom, ez a legnagyobb pozitívuma. Másik az, hogy amikor az ember belép az előcsarnokba, nem érzi magát betegnek.”

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1983. 11. 04. p. 3.

 

 

A megnyitást követően itt kapott helyet – az üzemorvosi rendelők mellett – az alkoholbetegek gondozása, az onkológiai szakrendelés, a fizikoterápia és hidroterápia (1986 áprilisától) és a gyógytorna. Emellett még találhattunk itt három városi általános orvosi körzet és egy nőgyógyászati körzet rendelőjét is. További négy fogorvosi körzet lakossága is itt került ellátásra.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1983. 11. 01. p. 1.

 

 

A rendszerváltást követően jelentős események történtek az intézménnyel kapcsolatban: bőr- és nemibeteg gondozó rendelés kezdődött 1997-ben; még ebben az évben megszűnt a fogszabályzás, majd pár hónappal később újraindították; 1999-ben pedig gyógyászati segédeszköz üzlet nyílt az épületben. 2001-ben a tüdőgondozó és az allergológiai szakrendelés költözött át a rendelőbe. Egy évvel később, 2002-ben gyógyszertár kezdett el működni itt.

 

A 2004-es privatizáció óta fokozatosan költöztek ki a rendelések, véglegesen 2011-ben szűnt meg az egészségügyi ellátás az épületben. A Zöld Rendelő jelenleg egy magáncég tulajdona, az épület elhanyagolt, romos állapotú.

 

Kapcsolódó linkek