Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1992. december 3-án küldték el az első SMS-t

Az első, telefonra küldött szöveges üzenet így szólt: „Merry Christmas”, azaz „Boldog Karácsonyt”.

A „Boldog karácsonyt” kívánó első szöveges üzenetet egy 22 éves brit szoftverfejlesztő, Neil Papworth küldte el számítógépéről a Vodafone GSM hálózatán az egyik munkatársa, Richard Jarvis Orbitel 901-es telefonkészülékére. Választ nem kaphatott, ugyanis az első, SMS-ezésre is használható mobilt csak 1993-ban dobta piacra a Nokia.

A mobilhálózaton keresztül küldhető rövid üzenet ötlete egy Matti Makkonen nevű mérnöktől származik, aki „még 1984-ben, közalkalmazottként találta ki, egy pizza fölött ülve, egy koppenhágai telekommunikációs konferencián. A finn szakember ötletére alapozva egy évvel később, egy Friedham Hillebrand nevű szakember alkotta meg a 160 karakteres technológiai formátumot. (Érdekesség, hogy egy SMS az eredeti elképzelések szerint maximum 128 karakteres lett volna, némi trükközés után sikerült további 32 karakternyi helyet csinálni.) […]

A később a Nokia Networksnél és a Tele Finlandnál dolgozó Makkonen sosem nyújtott be szabadalmi kérelmet, így pénzt sem kapott senkitől a találmányáért. Igaz, a Wired szerint nem is nagyon terjesztette magáról, hogy ő volt az “SMS atyja”, ezt a titulust sem használta magára, mondván más mérnökök is legalább annyira hozzájárultak a technológia megvalósításához, mint amennyire az ő ötlete.”

Eleinte ingyenes volt a szolgáltatás, de csak az azonos szolgáltatóhoz tartozó felhasználók tudtak egymással üzenetet váltani. 1995-ig kellett várni a T9 rendszer bevezetésére, amely gördülékenyebbé tette az SMS-ezést.” Az SMS (Short Message Service, azaz „rövidüzenet-szolgáltatás” nem jelentett plusz terhet a hálózatnak, ugyanis annak felesleges kapacitását használta ki.

Az SMS számos változást hozott az életünkbe: az egyik legjelentősebb egy sajátos nyelvezet megjelenése volt, a másik pedig az érzelmeket, hangulatokat kifejező „smiley”-k és más karakterek. Olyan népszerű szolgáltatás volt, hogy egy időben a szöveges üzenetek száma meghaladta a mobilhívásokét is. Ma már több alternatív szolgáltatásnak, programnak, közösségi oldalnak köszönhetően kevesebbet SMS-eznek az emberek, „de több szöveges üzenetet küldenek, mint valaha”.

forrás: Ma 20 éves az SMS (hvg.hu) és Meghalt az SMS igencsak szerény atyja (hvg.hu)