Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1666. január 20-án halt meg Ausztriai Anna

A Habsburg-ház hercegnője volt XIV. Lajos, a Napkirály édesanyja.

Ausztriai Anna (v. Habsburg Anna) III. Fülöp spanyol király legidősebb lányaként született 1601. szeptember 22-én. Mindössze 14 éves volt, amikor – Spanyolország és Franciaország közeledését megerősítendő – politikai érdekházasságot kötött a vele egykorú XIII. Lajos francia királlyal.

 

„Az ifjú uralkodó eleinte tiltakozott a házasság ellen, minthogy kevéssé vonzódott a női nemhez, és kimondottan undorodott szép, szeretetreméltó és jámbor spanyol menyasszonyától.” A pár házasságán tovább rontott, hogy Anna négyszer is halott csecsemőt hozott a világra. „Anna csak húszévi házasság után esett először teherbe: első fia, a későbbi Napkirály, XIV. Lajos 1638-ban született; a második fiú, Fülöp, akinek utódjai Párizs grófjai lettek, 1639-ben.”

 

Anna és XIII. Lajos fiúkkal, 
a majdani Napkirállyal Anna és XIII. Lajos fiúkkal,
a majdani Napkirállyal
„Királyi férje halála 1643-ban valóságos felszabadulást jelentett számára. A királyné fokozatosan szinte államférfiúi erényekkel rendelkező uralkodóvá vált [és kinevezte miniszterelnökének az olasz Mazarin bíborost]. Egy államcsíny után megszerezte a teljhatalmat, s ettől kezdve kiskorú fia nevében uralkodott, kizárólag Franciaország érdekeit képviselve. […] Anna hadat üzent saját bátyjának, IV. Fülöp spanyol királynak is, és semmiféle egyezkedést nem fogadott el Katalónia és a meghódított flandriai erődítményeket illetően. A tárgyalások során Elzász francia annektálását követelte, bár ez a tartomány a Habsburgok családi birtokához tartozott.

 

1648-ban a királyné levert egy népfelkelést, az ún. Fronde mozgalmat: az emberek megelégelték a háborút és az egyre növekvő adókat, és a főnemesség támogatásával zendülést robbantottak ki. „A lázadók Mazarin bíborosban, a szicíliai gazemberben Az özvegy Ausztriai Anna 
(Charles de Steuben festménye) Az özvegy Ausztriai Anna
(Charles de Steuben festménye)
találták meg a bűnbakot, és lemondását és száműzését követelték.” Anna ezért elküldte Mazarint 1651-ben, de a mozgalom összeomlásával 1652 végén a bíboros visszatérhetett Párizsba.

 

Habsburg Anna régenssége 1651-ben hivatalosan véget ért, mikor a trónörökös elérte az uralkodáshoz szükséges életkort. Azonban Mazarin bíboros 1661-ben bekövetkezett haláláig még volt hatalma a királynőnek. Ugyanebben az évben megszületett unokája, XIV. Lajos örököse, és Anna visszavonult a Val-de-Grâce zárdába – itt halt meg öt évvel később rákban.

(forrás: Haman, B. (szerk.): Habsburg lexikon. Új Géniusz K., 1990, 53-54.o.)