Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Február 29-én történt...

Események, amelyeknek csak négyévente van évfordulójuk.

1504. Kolumbusz Kristóf holdfogyatkozás-megfigyelése Jamaicán.

Az új világ meghódítói és őslakosai között gyakoriak voltak a nézeteltérések, és a kezdeti döbbenetből felocsúdott bennszülöttekkel egyre több harcra is sor került. 1504 telének végére „a jó keresztények tönkretették szomszédaikat. A kasszavakészletek kimerültek, az üveggolyókat és a csengőket most jóval alacsonyabban jegyezték, mint fél évvel ezelőtt. Ráadásul az admirális [Kolumbusz] útitársai sok ennivalót követeltek, Fernandó Colón szerint mindegyikük legalább annyit evett, mint egy tucat indián. Ebben a válságos helyzetben az admirálist Regiomontanus „Almanach”-ja húzta ki a csávából. Az „Almanach”-ban az állt, hogy 1504. február 29-én teljes holdfogyatkozás lesz. Az admirális kiszámította, hogy Jamaicán mikor kell a Holdnak eltűnnie – szerencsére ennek este kellett bekövetkeznie – és nappal összehívatta az összes szomszédos kacikákat. Amikor együtt voltak, közölte velük, hogy Isten haragszik rájuk, mert rosszul látják el ennivalóval a vendégeket. „Figyeljétek a Holdat – mondta – és meg fogtok győződni erről.”

A fogyatkozás az előre jelzett időben megkezdődött, s az indiánok az admirálishoz tódultak, és könyörögtek neki, adja vissza a Holdat. Az admirális egy szót sem szólt, hanem visszavonult a kabinba, és csak akkor jelent meg ismét a fedélzeten, amikor már biztosra vehette, hogy a fogyatkozásnak nemsokára vége lesz. Ekkor közölte az indiánokkal, hogy eleget tett kérésüknek, viszont ennek fejében azt követelte tőlük, hogy a keresztényeket annyi élelemmel lássák el, amennyit csak kívánnak. Ettől kezdve az admirális útitársai annyit ettek, amennyi beléjük fért, és a sápadtarcú jövevények főnöke nagy varázsló hírére tett szert.”

(forrás: Szvet, J.: Kolumbusz. Kossuth, 1977, 383-384.o.)

 

1940. Ernest Lawrence átvette a fizikai Nobel-díjat

Az amerikai fizikus „leginkább a ciklotron feltalálásáról, fejlesztéséről és felhasználásának kidolgozásáról ismert. (A világban kevésbé ismert, hogy a ciklotron elv megalkotásának elsősége Gaál Sándor magyar fizikust illeti.) A ciklotron olyan részecskegyorsító, amelyben töltött részecskék (például protonok, ionok) mágneses tér hatására spirális pályán haladnak belülről kifelé. Minden egyes körbefordulás során a váltóáram elektromos tere kétszer gyorsít a részecskén, egyre nagyobb sugarú körpályára juttatva azt (az atomok akár a fénysebesség 1/10-ére gyorsíthatóak). „A ciklotron feltalálásáért és továbbfejlesztéséért, valamint azokért az eredményekért, melyeket a ciklotron segítségével a mesterséges radioaktív elemekkel kapcsolatban nyert” 1939-ben Nobel-díjat kapott, amelyet a háború miatt csak egy évvel később e napon vehette át.

forrás: Ernest Orlando Lawrence és Ciklotron (wikipedia.hu)

 

1940. 8 Oscar-díjat kapott az Elfújta a szél

A Margaret Mitchell klasszikus romantikus bestselleréből (amely egyébként Pulitzer-díjat nyert 1937-ben) született David O. Selniczk filmje, az Elfújta a szél. A Scarlet O'Hara polgárháború idején játszódó történetéből készült filmet 1939-ben mutatták be – és egy évvel később nyolc Oscar-díjjal jutalmazták. Oscarral jutalmazták rendezőt (Victor Fleming), a női főszereplőt (Vivien Leigh), a forgatókönyvírót, a díszlettervezőt, az operatőrt és a vágót, megkapta a legjobb filmnek járó díjat is. Az O'Hara család szobalányát, Mammyt alakító színésznő, Hattie McDaniel nyerte el a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is – ezzel ő lett az első afroamerikai színész, aki Oscart kapott.

 

2012. befejezték a Tokyo Skytree adótorony építését

A Japán fővárosban található 634 méter magas építmény a világ legmagasabb tornya és második legmagasabb épülete a Burdzs Kalifa után. 2008 nyarán kezdték meg a 65 milliárd japán jen költségű építkezést, és kevesebb mint négy év múlva már át is adták (2012. május 22-én). Amellett, hogy népszerű turisztikai látványosság (és ehhez kialakított terek is vannak: kilátók, éttermek, stb.), 8 televízió- és 3 rádióadót is sugároz.

 

Ritka betegsége napja (február utolsó napja)

Az első ilyen napot 2008. február 29-én tartották több európai országban és Kanadában. A kezdeményezés célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a ritka betegségekre, a betegekre és családjaik életére gyakorolt hatásaira.

 

Néhány országban az agglegények napja volt

egy ír néphagyomány szerint a nők ekkor kérhették meg szerelmük kezét: ha a férfi nemet mondott, pénzt vagy ruhát (selyemköntöst, a 20. század közepén pedig bundát) kellett a kikosarazott hölgynek adniuk. Egyes helyeken nem csak e napon, hanem egész szökőévben van lehetőségük a nőknek erre.