Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Február 29-én haltak meg...

Néhány ismertebb ember azok közül, akik egy csak négyévente megtartott napon hunytak el.

468. Hilár pápa

A szardíniai születésű Hilarius I. Leo pápa halálát követően választották meg, s hét éven át, egészen haláláig foglalta el a pápai trónt. „Nem habozott szembeszállni Anthemius nyugatrómai császárral, aki csaknem pártfogásába vette az eretnekeket Róma kellős közepén. Hilarius megerősítette a római fennhatóságot a gall és a hispán egyház fölött, a keleti püspököknek írott leveleiben hangsúlyozta Róma elsőbbségét, és elszántan küzdött az eretnekségek ellen Rómában és birodalomszerte. Rómában több templom, kolostor, könyvtár és nyilvános fürdő építése is nevéhez fűződik.

(forrás: Maxwell-Stuart, P.G.: Pápák krónikája. Móra, 2007, 460.o.)

 

1792. Johann Andreas Stein

A német zongorakészítő (emellett azonban orgonákat és csemballókat is készített) különleges zongorabillatyűzetével írta be nevét a hangszertörténelembe – az általa készített, majd a gyermekei által tökéletesített ún. bécsi billentyű-mechanika. Ahogy Mozart 1777-ben írt róla: “... Ha erősen megütöm, akár fekve hagyom, akár felemele az ujjamat, a hang, amint megszólaltattam, abban a pillanatban eltűnik. Bárhogy nyúlhatok a billentyűkhöz, a hang mindig egyenletes. Nem rezeg, nem erősebb vagy gyengébb, és egyáltalán nem arad ki, egyszóval minden egyenletes.”

(forrás: Gát J.: A zongora története. Zeneműkiadó, 1964, 53-54.o.)

 

1992. Karinthy Ferenc

Karinthy “Cini” Karinthy Frigyes és Böhm Aranka fia nyelvészként doktorált, dolgozott színházak (pl. Nemzeti Színház, Madách Színház) daramturgjaként, több újság (pl. Szabad Nép, Magyar Nemzet) munkatársa volt, az 1940-es években pedig az FTC-vízilabdacsapatának hátvédje volt. Az 1940-es évektől kezdtek el megjelenni munkái. Írói munkásságáért három alkalommal is József Attila-díjat, 1955-ben Kossuth-díjat, 1987-ben Karinthy-gyűrűt kapott; 1991-ben pedig a Magyar Köztársaság Zászlórendje kitüntetéssel jutalmazták.

forrás: 20 évvel ezelőtt hunyt el Karinthy Ferenc (cultura.hu)

 

Egy Sir James Milne Wilson nevű brit úriember (1869-1872 között Tazmánia elnöke) 1812. február 29-én született – és 68. születésnapján, 1880. február 29-én hunyt el.