Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2015. március 12-én halt meg Terry Pratchett

„Azt mondják, mielőtt meghalsz, minden lepereg a szemed előtt. Ez igaz is. Ezt hívják életnek.”

Sir Terence David John Pratchett, a humoros fantasy-irodalom egyik legismertebb angol szerzője 1948. április 28-án született az angliai Beaconsfieldben. Mindössze 13 éves, mikor nyomtatásban megjelenik első írása, a The Hades Business: igaz, ekkor még csak egy iskolaújságban (két évvel később, 1963-ban a Science Fantasy magazinban is).

17 évesen otthagyta az iskolát, hogy újságírói karrierbe kezdjen – több lapnál is dolgozott, mielőtt 1987-ben úgy döntött, otthagyja munkáját, és főállású író lesz. 1971-ben adta ki első könyvét, egy gyerekeknek szánt könnyed mesét (The Carpet People); majd két rövidebb írását, a The Dark Side of the Sun-t (1976) és a Korongvilágot elsőként említő Strata-t (1981). Majd 1983-ban megjelenik a nagy sikerű Korongvilág (Discworld)-sorozat első kötete, a The Colour of Magic (A mágia színe) – amelyet a következő három évtizedben még 40 kötet követ (ezeket közel 40 nyelvre fordították le, és több mint 60 millió példányt adtak el belőle).

Pratchett Korongvilág-sorozata egy humoros-szatirikus fantasy regényfolyam, amely egy korong alakú világban játszódik: ezt a korongot 4 hatalmas elefánt tartja a hátán, amelyek egy hatalmas teknős, Nagy A’Tuin hátán állnak, amely az űrben úszik. „A Korongvilág további könyvei lazán fűződnek össze, nincs szükség semmilyen különösebb sorrend betartására, habár jobb az első könyvekkel kezdeni, ahol megismerhetjük magukat a karaktereket. A sorozat kapcsán említést érdemel még Josh Kidby neve, aki jellegzetes rajzaival tovább erősíti a történetek humoros és egyedi mivoltát.”

Hatalmas siker lett: a könyvekből videojáték és társasjáték, televíziós adaptációk készültek, és a világról is több könyv, tanulmány, térkép jelent meg. Bár eredetileg a történetek fő célközönsége a felnőttek voltak, a gyerekek körében is népszerű volt – így Pratchett számos olyan könyvet is írt, amely a Korongvilágban játszódik, és kifejezetten a fiatalabb olvasóknak szól. Ilyen volt például a Bromeliad-trilógia (1989-1990), a John Maxwell-trilógia (1992-1996) vagy a gyerektörténetek tartalmazó antológia, a Dragons at Crumbling Castle (2014).

 

Számos nagy díjat és kitüntetést nyert el írásaival; 2009-ben pedig lovaggá ütötték. 2007-ben Alzheimer-kórral diagnosztizálták: adományokkal segítette a területen folyó kutatásokat, a BBC dokumentumfilmet is forgatott vele. Habár a betegsége kihatással volt az olvasási és írási készségeire is, továbbra is rendszeresen adta ki történeteit. Az utolsó már poszthumusz jelent meg 2015-ben The Shepherd's Crown címmel. 2015. március 12-én hunyt el. A Penguin Books az alábbi szavakkal búcsúzott tőle: "A világ a legragyogóbb, legélesebb elmék egyikét veszítette el. Nyugodj békében, Sir Terry Pratchett."

forrás: Terry Pratchett életrajz (ekultura.hu) és Meghalt Terry Pratchett (konyves.blog.hu)

Kapcsolódó linkek